• 4
 ≫ 

Kako je siromašna zemlja, "obojena" ratovima, postala nova ekonomska zvezda?

 ≫ 

Vijetnam beleži ekonomski rast od 6 do 7% koji je "za petama" susednoj Kini. Vrednost izvoza ove azijske zemlje premašuje njen ukupan BDP

  • 4
vijetnam Foto: Pixabay

Vijetnam je nekada bio vrlo siromašna zemlja, a kako je danas? Mnogi će vam reći da postaje "zvezda novih tržišta", jer trenutno u Hanoju, prestonici ove azijske zemlje, živi oko osam miliona ljudi. Svakodnevno se prodaje i kupuje sve što možete zamisliti: od aparata do hrane, na krcatim ulicama glavnog grada.

Silna ratovanja su unazadila Vijetnam, koji je pre samo četiri decenije delovao potpuno drugačije u odnosu na danas. Vlada je imala prilično slabe petogodišnje planove, te je tako do sredine osamdesetih nominalni ukupan domaći proizvod per capita iznosio svega između 200 i 300 dolara.

Ipak, do preokreta je došlo pre 35 godina, kada je usvojena politika Doi Moi ("Obnova) koja je podrazumevala bojne političko-ekonomske reforme, sa ciljem da se zemlja oporavi i postane "socijalistički orijentisana tržišna privreda". Šta je to konkretno značilo?

Smanjenje carina, otvaranje granica za slobodniju trgovinu, ulaganje u ljudski kapital, kao i priliv stranih investicija. Sve u svemu, Vijetnam više nije pripadao redu siromašnih. Štaviše, beleži ekonomski rast od 6 do 7% koji je "za petama" susednoj Kini. Vrednost izvoza ove azijske zemlje premašuje njen ukupan BDP.

Kako je gotovo sva radna snaga "prebačena" tamo, kada je reč o masovnoj proizvodnji, onda ne čudi što je Vijetnam epicentar proizvodnje Najki sportske opreme ili uređaja marke Samsung. I iz Svetske banke dolaze dobre prognoze vezane za ekonomiju Vijetnama. Navodi se da je država usmerila značajna javna ulaganja u osnovni stepen obrazovanja.

Osim toga, ono što je dodatno donelo uspeh Vijetnamu jeste širenje i jačanje infrastrukture, kao i omogućavanje pristupa jeftinom internetu. Isplativost ovih ulaganja najbolje se vidi kroz priliv stranih investitora u zemlji i rast proizvodnje u jugoistočnom delu Azije.

Branje ljiljana u Vijetnamu Branje ljiljana u Vijetnamu / Foto: Profimedia/Solent News

Vijetnam je dom fabrikama brojnih kompanija, kako japanskih i korejskih, tako i američkih, evropskih. Ono što je ključno, jeste da se tu nalaze pogoni za elektroniku, a opšte je poznato kojom brzinom napreduje tehnologija i koliko je značajna za privredno-ekonomski rast nekog društva.

Svetska banka danas ocenjuje da je Vijetnam ekonomija nižih-srednjih prihoda, dok Svetski ekonomski forum kaže da se ova zemlja nalazi u grupi nacionalnih privreda čiji ekonomski rast biva sve održiviji. Osim toga, žene su sada u dosta boljem položaju nego pre, kada govorimo o zaradama i zaposlenju.

Do skoro glavni ekonomista Svetske banke, Kaušik Basu, rekao je da će Vijetnam, zajedno sa Južnom Korejom i Meksikom, u narednoj deceniji nadmašiti druge ekonomije. Sličnog stava je i jedna globalna revizorska firma koja prognozira da će do 2050. Vijetnam biti predvodnik "trojke" najbrže rastućih ekonomija.

Ostale dve zemlje koje se pominju su Indija i Bangladeš. Kroz 30 godina, ova zemlja Azije mogla bi se naći među 20 najmoćnijih svetskih privreda. Prosečan realni rast BDP mogao bi da dostigne 5,1 odsto u istom intervalu.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hanoj

    4. april 2021 | 08:33

    Sve je to lepo na papiru, nego kolika je plata ovim ljudima u vijetnamu, jel znate to. Za koliko rade mesecno. Pravi robovi.

  • Komunista

    4. april 2021 | 09:33

    Za mnoge narode, socijalizam je daleko najbolji sistem upravljanja ljudskim društvom, ali samo ako se iskombinuje sa zdravim elementima kapitalizma. Kada je Kina devedesetih počela sa tim, plata radnika bila je 70 dolara. Sada je oko 900 dolara. Platama ne upravlja gazda, nego Komunistička partija Kine, koja dobro i pošteno procenjuje da i gazda firme zaradi i postane milioner ili milijarder i da radnici sve bolje žive.

  • mama

    4. april 2021 | 11:27

    Oni su radan narod a minismo,to je realnost. Nama samo daj para nabrzaka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>