• 1

U komšiluku se gradi velelepni kruzer: "Na njemu možete da živite, radite, odmarate, obiđete svet"

Imaće 17 paluba, 627 apartmana, 45 barova, 20 restorana, marinu i javnu biblioteku sa više od 10.000 knjiga, a u jednom momentu će moći da primi do hiljadu putnika

  • 1
plaža, laptop

Foto: Freepik.com

Američka kompanija "Storylines" zaključila je ugovor s hrvatskim brodogradilištem "Brodosplit", o proizvodnji luksuznog kruzera Narativ, dužine 225 metara. Ali, namena mu nije "standardna".

Neće biti namenjen masovnim turističkim putovanjima, već će apartmani biti u vlasništvu pojedinaca ili kompanija. Kako navodi Slobodna Dalmacija, radi se o rezidencijskom brodu, gde bi vlasnici apartmana mogli da žive, rade, odmaraju.

Ciljna grupa američkog investitora su, pre svega, digitalni nomadi koji žele da rade i zarađuju "živeći na vodi". Kako se svet potpuno promenio od nastupanja pandemije kovid-19, ovakvi potezi uopšte ne čude, i velika je šansa da će potražnja biti na očekivanom nivou.

Prema podacima "Storylines"-a, cene apartmana će se kretati od 300.000 evra do više od osam miliona evra. U cenu nisu uključeni troškovi plovidbe, koji će najverovatnije iznositi desetine hiljada evra godišnje.

Hrvatski portal takođe piše da bi budući vlasnici apartmana onda kada ne rade, svoje nekretnine mogli da ustupe prijateljima, porodici, saradnicima. Naravno, ako žele, luksuznim brodom bi mogli da obiđu i ceo svet. Plovilo će imati pogon na ekološki manje kontroverzan tečni naftni gas, navodi se.

Takođe, imaće 17 paluba, 627 apartmana, 45 barova, 20 restorana, marinu i javnu biblioteku sa više od 10.000 knjiga, a u jednom momentu će moći da primi do hiljadu putnika. Amerikanci tvrde da je kruzer dizajniran s osvrtom na virus korona, te će biti maksimalno obezbeđen i u epidemiološkom smislu.

Još uvek nije poznato koliko brod Narativ na kraju košta, ali se zna da bi prvi put trebalo da isplovi 2024. godine. Inače, nekoliko svetskih medija je u poslednje vreme izveštavalo kako je Hrvatska "idealno mesto za rad na daljinu", što je vrlo moguće podstaklo i Amerikance da sklope aktuelni ugovor.

Koncept ovog broda je po uzoru na 200 metara dugačak "The World", izgrađen davne 2002. godine, u Norveškoj, za jednu američku kompaniju s Bahama.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>