• 2

Novozelandska premijerka opet radikalno: Uvodi se veći minimalac i najviša stopa poreza za bogataše

Minimalna zarada sada iznosi 20 dolara na sat, a od 2017. je postepeno uvećana za 4,25 dolara po jednom času rada

  • 2
Jacinda Ardern Foto: Tanjug/AP

Premijerka Novog Zelanda, koju je zavoleo maltene ceo svet, zbog njenih nesvakidašnjih stavova i posvećenosti blagostanju građana, odlučila je da poveća minimalac u toj zemlji, ali i porez za najbogatije stanovnike.

Naime, Džasinda Ardern (41) je letos ostala upamćena i po mišljenju da radnici treba da imaju neradni petak, odnosno produženi vikend, kako bi imali više vremena za porodicu i putovanja. Misija je takođe bila da se tako oporavi turizam, kroz akciju lokalaca, jer stranaca nije bilo pa je ova privredna grana stagnirala.

Početkom aprila Novi Zeland je dobio i veći minimalac, a on sada iznosi 20 dolara na sat. Uvedena je i najviša poreska stopa za one najbogatije, a ona iznosi 39%. Poređenja radi, u SAD je pre Trampovog mandata ta stopa iznosila 35 procenata, a onda je spuštena na 21%.

Bela kuća planira da finansira potrošnju podizanjem stope poreza na dobit na 28%, te da se "novcem poreskih obveznika obnovi Amerika", kako je rekao aktuelni predsednik Džo Bajden.

Dakle, možemo zaključiti da je ovaj potez Ardernove "osveženje" u svetu globalne ekonomije, budući da milioneri i milijarderi uživaju prilično privilegovan status u mnogim zemljama.

U odnosu na prošlu minimalnu zaradu, ova je uvećana za 1,14 dolara na sat i vlada Novog Zelanda ocenjuje da će povećanje uticati na oko 175.500 radnika. U poređenju sa 2017, minimalac je u 2021. veći za 4,25 dolara na sat.

Kada je reč o poreskoj stopi, njen najviši nivo će biti primenjivan na sve one koji zarađuju više od 180.000 američkih dolara godišnje, a to je na oko 2% Novozelanđana. Inače, OECD je izvestio da je Novi Zeland od 2019. već imao jednu od najvećih minimalnih zarada na svetu.

novi zeland, kukova ostrva Kukova ostrva, Novi Zeland / Foto: Pixabay

Džasinda Ardern slovi za jednu od omiljenih svetskih premijerki, jer ima "sluha" za svoje građane. Ispunila je zahteve sindikata, koji su usledili 2020. tokom pandemije, a odnosili su se na povećanje dnevnice na 22,10 dolara - za sve koji su na prvoj liniji odbrane u borbi protiv virusa.

Međutim, ovom povećanju se usprotivila opoziciona Nacionalna partija, uz komentar da "naglo povećanje minimalne zarade u periodu krajnje neizvesnosti za mala preduzeća predstavlja ekonomski vandalizam". To je izjavio Skot Simpson, portparol partije.

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    5. april 2021 | 09:12

    E tako se to radi! A ne kao ovi nasi pominuj neku stopu rasta pa onda buni se unija poslodavaca pa ne odgovara projektovanom rastu a sve preko ledja obicnih ljudi.

  • Map

    5. april 2021 | 11:36

    Kod nas se uvecava profit poslodavcima i to se jos bezobrazno zove pomoc radnicima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>