• 0

Opet na meti kritika, ali i suda: Moraće da plate milionsku odštetu slepoj ženi

Lisa Irving iz San Franciska tužila je Uber za diskriminaciju, jer njegovi vozači nisu hteli da je povezu sa psom vodičem. Tačnije, Lisa je odbijena čak 14 puta, zbog čega je kasnila i na posao, pa joj je bilo zaprećeno otkazom

  • 0
uber, lyft

Foto: Unsplash

Kompanija koja prevozi putnike preko aplikacije, Uber, u poslednje vreme je na meti kritika u nekim zemljama. Nedavno su izgubili na sudu u Velikoj Britaniji: naime, tamo će oko 70.000 vozača dobiti zagarantovanu minimalnu platu, regres i prenzije, nakon pobune da nisu tretirani adekvatno.

Sada je isplivao još jedan problem. Naime, prema pisanju Gardijana, Uber se za novu optužbu pred sudom ogradio da "nije odgovoran za ponašanje vozača, s obzirom na njihov status", ali takav stav im nije uvažen. Reč je o diskriminaciju koje je doživela jedna slepa žena.

Prvog dana aprila odlučeno je da jeste reč o diskriminaciji, jer su Lisu Irving iz SAD vozači Ubera odbili čak 14 puta za vožnju, zato što je u stopu prati pas vodič. Ona je pre tri godine tužila američku firmu, rekavši kako su je "vozači maltretirali i nisu želeli da je povezu jer je bila sa psom".

Kako je navela u tužbi, zbog toga je "ostajala napolju do kasno u noć i kasnila na posao". Takođe je pomenula da joj je zbog kašnjenja pretio otkaz. Angažovala je i advokaticu Ketrin Kabalo koja je rekla da je "revolucija koju je Uber napravio trebalo da olakša prevoz ljudima".

Sada, po svemu sudeći, nisu nezadovoljni samo radnici, već i mušterije. Kabalo je istakla i da zakon nalaže da se slepim osobama omogući kretanje sa psom vodičem, bilo gde. Uber se ponovo usprotivio odluci suda, ali uzalud. Moraće da plate 1,1 milion dolara slepoj Lisi Irving.

- Ponosni smo što je naša tehnologija olakšala slepim ljudima da pronađu prevoznika. Od vozača koji imaju Uberovu aplikaciju očekuje se da usluže i one koji imaju pse vodiče, kao pomagače, i da se ponašaju u skladu sa zakonima koji se odnose na osobe s invaliditetom - izjavio je predstavnik Ubera za Gardijan.

Ipak, prema stavu suda, zaposleni u ovoj firmi bili su dužni da edukuju vozače o tome u kojim situacijama se jedino sme odbiti vožnja. Ova, očigledno, nije jedna od tih. Prema američkom sudstvu, Uber je prekršio zakon, budući da je odgovoran za nadzor nad vozačima i za propuste ove vrste.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>