• 1
 ≫ 

Javni dug Srbije smanjen na 53,5 odsto BDP-a, na nivou znatno ispod limita

 ≫ 

U Srbiji je u prva dva meseca ove godine ostvaren suficit republičkog budžeta u iznosu od 7,5 milijardi dinara, navodi se iz Ministarstva finansija

 • 1
ekonomija

Foto: Freepik.com

Javni dug Srbije iznosio je 27 milijardi evra na kraju februara 2021.godine, što čini 53,5 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Udeo javnog duga u BDP-u smanjen je u februaru za 0,2 procentna poena u odnosu na januar, a u nominalnom iznosu je pao za 145 miliona evra. Nivo srpskog javnog duga je znatno ispod EU limita od 60 procenata BDP-a, koji je utvrđen Mastriškim sporazumom.

Takođe, u Srbiji je u prva dva meseca ove godine ostvaren suficit republičkog budžeta u iznosu od 7,5 milijardi dinara. Prihodi su iznosili 214,2 milijarde dinara, a rashodi 206,7 milijardi, objavilo je Ministarstvo.

U februaru tekuće godine je ostvaren deficit budžeta u iznosu od 5,8 milijardi dinara. Naplaćeni prihodi u navedenom mesecu su iznosili 103,5 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 93,3 milijarde.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV, u iznosu od 43,8 milijardi dinara, i akciza, u iznosu od 29,9 milijardi. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 10 milijardi dinara, a priliv donacija je u februaru iznosio 0,2 milijarde.

Rashodi su iznosili 109,4 milijarde dinara, od čega se na rashode za zaposlene odnosi 26,7 milijardi, na isplatu kamata 18,8 milijardi, a na kapitalne izdatke 12,5 milijardi. Na transfere fondovima PIO, RFZO, NSZ i SOVO otišlo je 17,8 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u prva dva meseca je ostvaren fiskalni suficit u iznosu od 17,4 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit od 53,5 milijardi. Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je planiran fiskalni deficit u iznosu od 59,2 milijardi dinara, navodi se u informaciji Ministarstva finansija.

Knjige novac pare

Foto: Shutterstock

Osim toga,  Srbija je sa međugodišnjim rastom cena u februaru od 1,2 odsto imala nižu inflaciju od osam zemalja EU, objavio je stručni časopis Makroekonomske analize i trendovi.

U februaru su veću međugodišnju inflaciju od Srbije imale Austrija (1,4 odsto), Nemačka (1,6 odsto), Švedska (1,8 odsto), Holandija (1,9 odsto), Češka (2,1 odsto), Rumunija (2,5 odsto), Mađarska (3,3 odsto) i Poljska (3,6 odsto). Istovremeno se u svim tim zemljama EU teži postizanju niže međugodišnje inflacije nego u Srbiji.

Kako je navedeno, EU je imala u februaru međugodišnji rast inflacije od 1,3 odsto.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • mirko

  5. april 2021 | 16:28

  Vucicu bre opet si umanjio dug a ovi ne mogu da ts vide na televiziji.Povecaj mozda ce vise da te vole.Ej Srbijo nakaradna.

  3
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>