≫ 

Firma iz Šapca optužena za diskriminaciju zbog vakcinacije radnika: Otkrivaju nam pozadinu priče

 ≫ 

U prethodnom periodu smo imali prilike da slušamo i čitamo o brojnim svetskim, ali i nekim domaćim firmama, koje su odlučile da nagrade svoje zaposlene ako se vakcinišu. Ostalo je nepoznato da li su oni koji se protive vakcinaciji - bili "kažnjeni" na neki način

Vakcina koronavirus, AstraZeneca, Moderna, Sputnik V, Sinopharm, BioNTech

Foto: Tanjug/AP

Goruća tema ovih dana u Srbiji, vezana za kovid-19, ne tiče se samo broja obolelih i preminulih od posledica opakog virusa, već i vakcinacije.

Koliko je kolektivna imunizacija postala važna tema, govori i činjenica da neke firme uskraćuju nagrade zaposlenima koji ne žele da se vakcinišu, ili daju određene benefite (novac, poklone, vaučere) - radnicima koji su radi da prime neku od dostupnih vakcina protiv kovida.

Dok se Evropa i dalje bori s manjkom doza, Srbija ima dovoljno vakcina, ali je zainteresovanost dela građana u jednom momentu posustala. Pretprošlog vikenda su našu zemlju posetili i strani državljani kako bi se vakcinisali, ali je domaće stanovnike, čini se, sve teže motivisati.

Ipak, postoje neke interne politike u okviru kompanija koje smatraju da je ova priča previše važna i značajna, da bi sud o svemu donosio pojedinac. Zapravo, reč je o potencijalnom ugrožavanju ostalih i nepostizanju cilja - a to je kolektivna imunizacija, ako dovoljan broj građana ne primi vakcinu.

U prethodnom periodu smo imali prilike da slušamo i čitamo o brojnim svetskim, ali i nekim domaćim firmama, koje su odlučile da nagrade svoje zaposlene ako se vakcinišu. Ostalo je nepoznato da li su oni koji se protive vakcinaciji - bili "kažnjeni" na neki način.

Jedno preduzeće iz Šapca je, međutim, donelo odluku da uskrati tzv. uskršnju nagradu radnicima koji su bliži redu antivaksera. To je izazvalo priličnu pompu u javnosti, posebno među nekim zaposlenima, koji takav stav smatraju "nedemokratskim".

Telegraf Biznis je kontaktirao firmu "Kartonval" iz koje je, povodom ovog slučaja, saopšteno: "Direktor Zoran Petković je optužen za mobing, diskriminaciju i ucene, a Sindikat policije je protiv njega čak podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu".

Aleksandar Vučić vakcinacija

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Iz šabačke firme su se obratili javnosti konstatujući da je "Kartonval u proteklom periodu donirao značajna sredstva u borbi protiv kovida, te da su im zdravlje i bezbednost zaposlenih na prvom mestu".

U zvaničnom saopštenju se navodi i da "firma postoji 22 godine, zapošljava 270 radnika, sa prosečnom neto platom u visini od 86.860 dinara, što je zabeleženo u proteklih 12 meseci". Podsećamo, direktor ove firme je optužen za "nametanje vakcinacije". Sve je krenulo od, kako su prvobitno naveli, "katastrofalnog odziva zaposlenih".

U Srbiji je, inače, postala takoreći praksa da velike i uspešne kompanije organizuju proces vakcinacije za svoje zaposlene, međutim, kod izvesnog broja - ta akcija je ostala "na nivou dobre volje". Drugim rečima, nije bilo sankcija ili uskraćivanja nagrada za one koji ne žele da se vakcinišu.

Nakon lavine komentara koja je usledila nakon prvobitnog saopštenja "Kartonvala", oglasio se i direktor Zoran Petković. Istakao je da je "uz saglasnost i podršku saradnika i partnera, ne žaleći finansijska sredstva, uspeo da spreči ozbiljnije transmisije virusa među zaposlenima".

Vakcinacija

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kao najviše odgovorno lice pomenute firme, dalje kaže da ima dužnost da "zaštiti sve radnike, bez obzira na imunološki status". Za razliku od prethodne najave, u kojoj se navodi preporuka za proizvođača vakcine i rok prijave za vakcinaciju, ako radnici ne žele biti izostavljeni sa spiska za nagradu pred praznik, sada stižu neke korekcije:

Između ostalog, "svi zaposleni će morati da se pridržavaju standardnih mera (maske, prevoz, restoran...), do trenutka imunizacije barem 90% radnika; naknade za individualni prevoz do posla ostaju na snazi do 30.06.2021; ove godine neće biti tradicionalne uskršnje nagrade, a ta sredstva biće usmerena na jednu novu nagradu".

Kako je dalje objašnjeno iz "Kartonvala", reč je o "Nagradi za kolektivnu odgovornost u borbi protiv epidemije virusa kovid-19".

Iznos nagrade za svakog imunizovanog, piše dalje, biće 30.000 dinara. Dodaje se da će nagrada biti isplaćena uz aprilsku platu, svima koji do kraja tekućeg meseca donesu potvrdu o vakcinaciji. Isto važi i za majsku i junsku zaradu.

Takođe, neće biti diskriminisani radnici koji ne smeju da prime vakcinu.

Video: Predsednik otkrio gde će primiti drugu dozu vakcine protiv korona virusa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snežana

    6. april 2021 | 17:18

    Kolko vidim jedino u Srbiji gradjane dele na neke antivaksere i vaksere zaboravljajući da je pravo svakog gradjanina Ustavom zagarantovano da sam odluči dali će se imunizovati ili ne. Podneću prijave protiv svih odgovornih koji vrše diskriminaciju protiv nas koji ne želimo da se vakcinišemo i zbog davanja pogrdnih imena. Ja nikom ne zabranjujem da se vakciniše ni ti mu kažem da to ne radi ali isto to želim od drugih i kad sam ja u pitanju koja ne želim da se vakcinišem, to je moje pravo da o tome odlučujem i ničije više.

  • Nikola

    6. april 2021 | 19:46

    A sta koga zajima koga ce on da nagradi? Nagradjuje covek pametnog i odgovornog, ove bez mozga nece i sta je sporno? BRAVO ZA COVEKA, PUNA PODRSKA!

  • g

    6. april 2021 | 15:59

    I, sta je nejasno?! Sta ovde nije po volji? Tako treba svi da se ponasaju, u suprotnom, vrtecemo se u krug 10g. Zasto da vakcinisani budu taoci onih koji vakcinu nece? Imas prava ali ne zaboravi obaveze..prema kolektivu! Tacka i bravo!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>