• 2

Srpske kompanije odale počast Juriju Gagarinu: Rusi vole našu hranu, posebno meso, mleko, voće

Postavljena je video poruka na srpskom i ruskom jeziku

 • 2
PKS, sajam

Foto: PKS

Jedanaest kompanija iz Srbije i predstavnici PKS koji se nalaze na sajmu hrane u Moskvi danas su odale i počast velikom ruskom heroju, astronautu Juriju Gagarinu koji je pre 60 prvi poleteo u svemir.

Veliki ruski trgovci, dobavljači i distributeri zainteresovani su za još veći uvoz kvalitetne srpske hrane, najviše mlečnih i mesnih proizvoda, kao i suvog, zamrznutog i prerađenog voća i povrća.

O tome svedoči veliki broj sastanaka predstavnika kompanija iz Srbije sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Rusije i Zajednice Nezavisnih Država (ZND), već prvih dana sajma Prodexpo u Moskvi, saopštila je PKS.

Ova najveća izložba prehrambene industrije u Rusiji i regionu održava se od 12. do 16. aprila, a u okviru Nacionalnog paviljona, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS), svoju ponudu i izvozni potencijal promoviše 11 domaćih kompanija.

- Uprkos pandemiji i oscilaciji ruske rublje srpski izvoz u Rusiju prošle godine porastao je više od pet odsto i vredeo 910 miliona dolara, a jednu trećinu čine poljoprivredni proizvodi. To je potvrda da su proizvodi naše prehrambene industrije traženi i cenjeni na ruskom tržištu i šire, što je velika izvozna šansa za srpsku privredu - rekao je direktor Predstavništva PKS u Rusiji Dejan Delić.

Ističe da je, pored svih izazova, PKS krenula u promociju srpske privrede u svetu i da predstavništvo komore u Moskvi intenzivno radi na povezivanju srpskih proizvođača i ruskih kupaca.

Srpski paviljon posetio je ambasador Srbije u Rusiji, Miroslav Lazanski, koji je sa izlagačima razgovarao o uslovima poslovanja na ruskom i tržištu ZND, izazovima i potencijalima. Predstavnici kompanija ne kriju zadovoljstvo što i u teškim uslovima pandemije kovida-19 imaju mogućnost da se, uz podršku PKS i RAS, predstave na prestižnoj svetskoj izložbi i sklope nove poslove.

Mirjana Nikolić iz ITN grupe ističe da ova kompanija već prisutna na ruskom tržištu planira da proširi ponudu. "Osim smrznutog voća nameravamo i da izvozimo marmelade, sokove, piree, kao i ostalo voće i povrće, a Prodexpo je odlična prilika za to", rekla je Nikolić.

Na štandu Srbije postavljena je video poruka na srpskom i ruskom jeziku:

PKS, sajam

Foto: PKS

Proširenje asortimana na ruskom tržištu očekuju i predstavnici Mlekare Šabac i Imleka. Milica Jelić, direktor razvoja novih tržišta u Mlekari Šabac, ističe da se ova kompanija u Ruskoj Federaciji oseća kao kod svoje kuće, jer su njihovi proizvodi već duže vreme vodeći na ruskom tržištu u kategoriji belih sireva i sirnih namaza, gde u pojedinim segmentima zauzimaju i do 25 odsto tržišta.

Nevena Jovanović iz Imleka rekla je da su na ruskom tržištu prisutni već osam godina, kao i da žele da unaprede i podignu saradnju sa partnerima iz Rusije na viši nivo. Na sajmu Prodexpo izlažu i kompanije Mlekara Ub, Padinska Skela, Carnex Vrbas, Industrija mesa Topola, Bačka Topola, Masli, Leskovac, Zlatiborac, Beograd, Master Fruits, Beograd, Mambikom Agrar, Beograd, i Mirax Agrar Beograd.

Sajam svake godine poseti oko 70.000 posetilaca iz više od 110 zemalja. Ove godine na sajmu izlaže 2.660 izlagača iz 73 zemlje sveta. Osim Srbije, na nacionalnim štandovima predstavljaju se i Italija, Španija, Turska, Uzbekistan, Jermenija, Brazil, Urugvaj.

- Pamtimo! Prvi čovek u kosmosu Jurij Gagarin 1961 – 2021. Srpske kompanije na sajmu Predekspo u Moskvi – odajemo počast legendarnom kosmonautu i njegovom činu kojim je zadužio čovečanstvo! -

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Prvi i najveci

  Dan danas kada cujem rec KOSMONAUT, ja pomislim - JURIJ GAGARIN.

  6
  0

  Podelite komentar

 • M.K.

  ❣️❣️💫✨✨✨

  6
  0

  Podelite komentar

Google preporuke