• 6

Starogradnja na Novom Beogradu prodata za 600.000 evra! Najskuplji stan 9.700 po kvadratu

Najviše ugovorne cene kuća ostvarene su na teritoriji opštine Savski venac

  • 6
stan, nekretnina

Foto: Pixabay

 Najskuplji stan u novogradnji prodat u prvom kvartalu godine koštao je 1,47 miliona evra i nalazi se u Beogradu na vodi, dok je za najskuplju "starogradnju" plaćeno 600.000 evra na Novom Beogradu, navodi se u Autoritativnom izveštaju za tržište nepokretnosti koji je objavio Republički geodetski zavod (RGZ).

Prvih devet najskupljih stanova u Srbiji bilo je u Beogradu na vodi, gde je bio i najskuplji kvadratni metar od 9.677 evra, dok je najskuplji "kvadrat starogradnje" od 4.500 evra prodat na terioriji beogradskog Starog grada.

RGZ navodi da je najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan na Zvezdari, dok je najviša ugovorna cena poslovnog prostora ostvarena u Novom Beogradu.

Najviše ugovorne cene kuća ostvarene su na teritoriji opštine Savski venac.

Tokom I kvartala 2021. godine javni beležnici i osnovni sudovi su Republičkom geodetskom zavodu dostavili 41.456 ugovora, što je za 39,5 procenata više prometa nego u istom periodu prošle godine.

RGZ navodi da je u poređenju sa prvim kvartalom 2020. sada zabeležen blagi porast plaćanja iz kredita pri kupovini posebnih delova objekata. Saopštili su da u prva tri meseca 2021. godine u Srbiji gotovinom bilo plaćeno 62 procenta prometa stanova.

Soba stan drveni pod biljke biznis

Foto: Shutterstock

Kreditna kupovina najača je u Novom Sadu sa 58 procenata, a najmanje je ima u Kragujevcu - 27 odsto. Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u I kvartalu 2021. godine iznosio je preko 1,3 milijarde evra, što je povećanje od 41,8 procenata u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Promet stanova zauzeo je najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima sa 53 procenta.

U ukupnom prometu nekretnina stanovi su dominatni sa 3,5 hiljade prometa mesečno, slede građevinsko i poljoprivredno zemljište, pa stamebeni objekti.

- Učešće stanova u ukupnom prometu od 28 procenata predstavlja smanjenje od četiri procenta u odnosu na isti kvartal prethodne godine - navodi se u saopštenju RGZ i dodaje da su porast zabeležili građevinsko zemljište, stambeni objekti i garaže.

Video: Nekadašnji direktor benzinske pumpe u gvožđu kuje omiljenog crtanog junaka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>