• 9

"Srbija prava uspešna priča": Analizirali su ekonomiju cele Evrope, ovo su rezultati

Najslabiji rast realnog BDP-a ove godine će, prema prognozi WIIW, imati Estonija

 • 9
Srbija ekonomija biznis

Foto-ilustracija: Shutterstock

Srbija je stvarno uspešna priča, ocenjuje zamenik direktora Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Ričard Griveson povodom predstavljanja nove analize ekonomske situacije u zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

Griveson je, u izjavi austrijskoj agenciji APA, kazao da je Srbija, posle Velike Britanije, broj dva u Evropi po vakcinaciji, a u kontinentalnoj Evropi broj jedan.

Istakao je da su tome doprineli odlični odnosi sa Rusijom, ali je dodao da vakcine Srbija dobija iz Kine.

WIIW u svojoj studiji ocenjuje da su zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope pandemijsku 2020. godinu ekonomski bolje prošli nego zapadne zemlje EU.

Za tekuću godinu WIIW u svojoj prolećnoj prognozi za istočnu Evropu očekuje ekonomski rast od 3,8 odsto, slično onom u evrozoni.

"Naše analize pokazuju da je istočna Evrope relativno dobro prošla kroz pandemiju 2020“, objasnio je Griveson.

Rekao je da je realni BDP u 23 analiziranih zemalja u proseku pao za 2,3 odsto, što je svega jedna trećina od pada u evrozoni. Objasnio je da su mere u borbi protiv pandemije na zimu bile „slabije“ nego tokom prvog talasa, i ljudi su mogli više da rade.

Takođe, smatra Griveson, povučene su pouke iz finansijske krize, što je pomoglo u savladavanju korona krize. Krizom, dodaje, bile su pogođene pretežno zemlje sa većim uslužnim i turističkim sektorom, kao što su Italija, Španija, a na Zapadnom Balkanu Hrvatska i Crna Gora.

"Samo su Crna Gora i Hrvatska imale veći pad od evrozone“, konstatovao je Griveson.

Ekonomski oporavak, prema ekspertu WIIW, ove će se godine, nakon snažnog rasta infekcije preko zime, usporiti. U naredne tri godine WIIW za sve 23 privrede istočne Evrope očekuje ekonomski oporavak, ali sa velikim razlikama u brzini.

Dok će Srbija i Turska brzo da se vrate na put privrednog rasta, zemlje kao Češka, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Moldavija će tek 2022, a Crna Gora 2023, uspeti da se vrate na „predpandemični nivo BDP-a, pokazuje prognoza WIIW.

Najveći rast u ovoj godini će beležiti jugoistočna Evropa, ukazuje WIIW.

Eksperti bečke organizacije očekuju rast u Crnoj Gori u visini od 6,5 odsto, Turske za 5,8 odsto, Srbije za pet procenata, Kosova za 4,8 odsto, Hrvatsku za 4,5 procenata, isto koliko se prognozira i za Albaniju.

Biznis, korona

Foto: Shutterstock

Međutim WIIW ističe da se radi, na jednoj strani o zemljama koje su monetarnom i fiskalnom politikom uspešno ublažile pad kao Turska i Srbija, i na drugoj strani zemlje čija je privreda prošle godine pala kao što su Hrvatska i Crna Gora koje sa niskog nivoa moraju da se oporavljaju.

Što se Srbije tiče, WIIW očekuje snažan rast, jer je ona, kako se navodi, uz visok budžetski deficit brzo ciljanim merama pomoći reagovala. Takođe je, dodaje WIIW, i Severna Makeodnija fiskalno-politički reagovala, ali mnogo kasnije, zbog čega tamošnji rast ove godine neće biti tako visok kao Srbije.

Turska je, objašnjava Griveson, niskikm kamatama i porastom kredita podrzala privredu.

"To, međutim, sadrži i rizike, i srednje i dugoročno nije najbolja opcija", konstatovao je on.

Najslabiji rast realnog BDP-a ove godine će, prema prognozi WIIW, imati Estonija sa 1,2 odsto, Belorusija sa 1,5 procenata, Litvanija (2,1 odsto), Bosna i Hercegovina (2,5 odsto), Bugarska (2,5 odsto) i Letonija (2,8 procenata).

To je prouzrokovano, objašnjava WIIW, ili na novom zaključavanju ili na ograničenim fiskalno-političkom prostoru za delovanje. Griveson ističe da turizam Hrvatske i Crne Gore ove godine neće ni približno dostići nivo od 2019. godine.

Eksperti ukazuju da je prognoza i dalje, zbog i dalje visokog broja infekcija, nesigurna. "Sve dok stopa vakcinacije ne bude rasla, postoje rizici pada u prognozi", navodi WIIW.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Velizar

  Primer moje "uspešne priče" Ja imam četiri ovce i sve četiri su se ojagnjile sa po tri jagnjeta, što u ukpno iznosi dvanaestoro jagnjadi. Komšija ima 40 0vaca od kojih se 35 ojagnjilo sa po jednim jagnjetom, pet ostalo jalovo. On iz neuspešne priče ima 35 jagnjadi ja dvanaest. Džaba moje drastično povećanje rasta stada u odnosu na komšiju kad ni sa takvim prirastom ja sam za njim godinama daleko.

  14
  11

  Podelite komentar

 • Janko

  Ma najci smo na svetu ali po zaduzenju kod mmfa...

  13
  13

  Podelite komentar

 • Johan

  Oleeeee ole ole oleeeee we are the chemp,we are the chemp! Džaba ja ovde pevam što nas stranci hvale kada će depresivci i melanhonici početi da kukumaču.

  7
  0

  Podelite komentar