• 1

Porez na kuću se plaća sve dok se ona ne sruši: A da li slip za putarinu pravda službeni put?

Ako dođe do rušenja objekta, od dana prestanka postojanja objekta prestaje i poreska obaveza

  • 1
Sobne biljke cveće saksija kuća dom

Foto: Shutterstock

Zakon o porezu na imovinu ne predviđa poresko oslobađanje za objekte koji su ruinirani ili se nalaze na klizištu, pa su zbog pokretanja klizišta oštećeni, objavljeno je u biltenu Ministarstva finansija za mart.

U novom Biltenu sa službenim objašnjenjima i stručnim mišljenjima o primeni finansijskih propisa za mart navodi se da čak i da je neko vlasnik kuće koja se nalazi na klizištu, zbog čega je toliko oštećena da se ne može koristiti, to ga ne može osloboditi plaćanja poreza na imovinu.

- Međutim, ako dođe do rušenja objekta, od dana prestanka postojanja objekta prestaje i poreska obaveza po osnovu poreza na imovinu za taj objekat -

Da li slip za putarinu pravda službeni put

U novom broju biltena se navodi i mišljenje da bi slip za putarinu trebalo posmatrati kao sastavni deo dokumentacije koja se odnosi na konkretno službeno putovanje u zemlji ili inostranstvu, a koji se koristi za pravdanje troškova nastalih prilikom realizacije službenog putovanja.

"Dakle, ukoliko postoji konkretan nalog za službeno putovanje u zemlji ili inostranstvu, nakon čije realizacije se priprema izveštaj sa službenog putovanja, mišljenja smo da bi slip za putarinu trebalo prihvatiti kao verodostojnu računovodstvenu ispravu, uz prethodno ispunjen uslov da podaci sa tog slipa odgovaraju podacima (datum, vreme, relacija i slično) u vezi sa realizacijom konkretnog službenog putovanja, a u cilju utvrđivanja ukupnih troškova nastalih povodom službenog putovanja“, navodi se u biltenu.

Video: Želeli su da izbegnu plaćanje putarine, ali su neslavno završili: Poslovice postoje zbog ovih ljudi

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TKo

    Kuće koje su toliko ruinirane usled vremenskih nepogoda, zatim zbog starosti dotrajale ili se nalaze na klizištu, i NE MOŽE SE U NJIMA ŽIVETI, trebalo bi da budu oslobođene plaćanja poreza na imovinu, dotle dok se ne dovedu u stanje upotrebe. Mislim da bi to bilo i korektno i normalno.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke