• 1

Plan je da se do kraja meseca eliminiše i najmanji uticaj na kvalitet vode u reci Pek

Dva nova taložnika za prečišćavanje otpadnih voda su završena, a izgradnja trećeg je u toku, navodi se iz kompanije "Ziđin"

  • 1
Zijin Bor Copper, Zidjin Foto: Shutterstock

Kako bi povećala efikasnost prečišćavanja voda iz majdanpečkog "Južnog revira" i tamošnjeg postrojenja za drobljenje rude, kompanija "Srbija Ziđin Koper" očistila je sve postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda, saopšteno je danas.

Instaliran je jedan ultrazvučni merač protoka vode za merenje količine vode koja se ispušta u reku, a drugi će biti postavljen najkasnije 20. aprila, navodi se, i ističe da je kompanija očistila i korito reke Mali Pek od mulja koji se taložio decenijama.

Kako se dodaje, dva nova taložnika za prečišćavanje otpadnih voda su završena, a izgradnja trećeg je u toku i biće gotova do kraja aprila. "Ziđin" je tako postupio po merama izrečenim nakon kontrole u martu, u kojoj su učestvovale inspekcije tri različita ministarstva.

Dalje se ističe da će zahtevi inspekcijskog tima u potpunosti biti ispunjeni do kraja aprila, te da će kompanija eliminisati i najmanji uticaj na kvalitet vode u reci Pek. Podseća se da je "Ziđin" dobio rok da do 30. aprila otkloni nepravilnosti koje je tada uočila inspekcija, ali i obećanje da će, zbog iskazane sumnje u postojanje više zagađivača te reke, u narednom periodu sve tri inspekcije nastaviti da se bave ovim problemom.

Sredinom marta kompaniji je naloženo da do kraja ovog meseca očisti postojeće kanale i taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgradi nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih voda u kojima će se, pored atmosferskih, prečišćavati i vode iz perionice teških vozila.

Naloženo je, a dosad i učinjeno, da se i korito reke Mali Pek, u delu koji nije u rudničkoj zoni, očisti od materijala koji se decenijama taložio i da se i na toj lokaciji izgrade taložnici. Poslednji zadatak koji je ogranak kompanije u Majdanpeku dobio jeste redovno ispitivanje i vođenje dnevnika o kvalitetu otpadnih voda pre i nakon mehaničkog prečišćavanja.

Majdanpek je tipično rudarski grad; rudnik Novo Cerovo Foto: Milena Đorđević

U saopštenju se navodi da je pomoćnik ministra rudarstva i energetike, Dejan Milijanović, potvrdio 14. aprila da su tri inspektora, na osnovu predstavki građana povodom zamućenja reke Pek, sinhronizovanim delovanjem "utvrdila eventualni uticaj na zagađenje reke i od strane Ziđina, ali i od drugih potencijalnih zagađivača".

Kako se navodi, Milijanović je pojasnio da su rudarski, vodoprivredni i inspektor zaštite životne sredine utvrdili da zamućenje reke Pek počinje u delu gde se atmosferska kanalizacija uliva u njenu pritoku - u reku Mali Pek.

U saopštenju piše da je zbog mutne vode nizvodno od reke Pek, 4. marta prijavljeno da Rudnik bakra Majdanpek iz njegovog "Severnog revira" ispušta kiselu vodu, da su inspektori zaštite životne sredine reagovali po toj anonimnoj prijavi i da je izveštaj istrage potvrdio još tada da iz "Severnog revira" u vodotok Peka nije ispuštana kisela voda.

Dodaje se da su naredne posete inspekcijskih organa bile 11. i 18. marta kada su tri inspektora, iz ministarstava zaštite životne sredine, rudarstva i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, posetila Rudnik bakra Majdanpek i uvrdila da "Severni revir" ne ispušta kiselu vodu i da nema dokaza da je zamućenje u nizvodnom toku reke Pek uzrokovano ispuštanjem vode iz Rudnika bakra Majdnapek.

Video: Unikatni Sakura dijamant vredi čak 32 miliona eura: Ovakav kamen prvi put se našao na aukciji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    18. april 2021 | 16:28

    Bravo za kineze. Treba da vidite i VBK u Vrbasu i Vital koji je unistio život u kanalu i nastavlja da to radi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>