• 0

Mask i Arno za sedam dana zaradili po 13 milijardi dolara

Smene na tronu, ali za kratko

  • 0
Luj Viton, Tifani

Foto: Shutterstock

Berzanski indeks S&P 500 zatvorio se krajem prošle nedelje na rekordno visokom nivou četvrtu uzastopnu nedelju, podigavši bogatstvo većine najbogatijih ljudi na svetu.

Najveću dobit od berzanskog rasta imali su LVMH-ov Bernar Arno (Francuz) i suosnivač Tesle Ilon Mask (Amerikanac), drugog, odnosno trećeg najbogatijeg čoveka na svetu, čija su bogatstva prethodne sedmice naraslo za oko 13 milijardi dolara, svakom.

Mask je u jednom danu povećao bogatstvo za 17,3 milijarde dolara da bi se prebacio na drugo mesto, iako ga je Arno u petak ponovo preskočio kako bi zauzeo 2. mesto na svetu, sa svojih 181,6 milijardi dolara neto bogatstvom, malo ispred Maskovog bogatstva od 179,7 milijardi dolara, procena je Forbsa.

Rast Teslinih deonica od 9,3% tokom radne sedmice nadmašio je skromniji rast od 1,4% indeksa S&P 500.

Teslin potres dogodio se nakon što je analitičar Canaccord Genuity-a, Džed Doršejmer više nego udvostručio ciljnu cenu za akcije s 419 na 1.071 dolara. Doršejmer je uporedio Teslin potencijal u industriji obnovljivih izvora energije s tim kako je Apple dominirao potrošačkom tehnologijom, ocenivši da bi Tesla mogao svoju već snažan brend za električna vozila proširiti na solarnu energiju i šire tržište za skladištenje energije.

Teslina nestabilna akcija i dalje je 16% ispod najviših nivoa dostignutih u januaru, ali je porasla 31% u odnosu na najniži nivo iz 2021.

Deonice LVMH takođe su imale izvanrednu sedmicu, jačajući 7,8%. Arnaovo neto bogatstvo od 181,6 milijardi dolara poraslo je za više od 100 milijardi od marta 2020.

I Mask i Arno su tako smanjili jaz u odnosu na Džefa Bezosa, i dalje najbogatije osobe na svetu, koji je prethodnu sedmicu završio sa bogatstvom vrednim 197,8 milijardi dolara, što je 1,4 milijarde dolara više nego nedelju ranije.

Suosnivači Gugla Lari Pejdž i Sergej Brin približavaju se malo manje ekskluzivnoj prekretnici. Pejdž je, naime, blizu da postane osmi svetski bilijarder – onaj sa bogatstvom od najmanje 100 milijardi dolara.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>