• 0

Najveći startap sa Balkana debitovao na Volstritu

Ovo je, prema navodima TV stanice CNBC, treći najveći IPO ikada neke softverske firme na američkoj berzi

  • 0
Wall Street, Vol strit, berza, ekonomija, biznis

Foto: Tanjug/AP

Rumunski startap "UiPath", koji razvija robotske programe, uspešno je debitovao na Njujorškoj berzi, prikupivši 1,34 milijarde dolara od prodavaca softvera i investitora na Inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) u sredu.

Pritom je zabeležio skok cene od 23 odsto. Kompanija, čiji softveri pomažu preduzećima da automatizuju repetitivne radne procese, prodala je svoje akcije za 56 dolara po komadu, što je iznad očekivanog.

Prognozirani raspon je bio između 52 do 54 dolara, preneo je CNBC. Takođe se dodaje da je na zatvaranju berze "UiPath" zaključio trgovanje na nivou od 69 dolara po akciji. U istom momentu, tržišna vrednost perspektivnog jednoroga iz Rumunije dostigla je 35,8 milijardi dolara.

Ovo je, prema navodima TV stanice iz Amerike, treći najveći IPO ikada neke softverske firme na američkoj berzi, iza prodavca klaud baze podataka Snouflejka, koji je u septembru prikupio 3,9 milijardi dolara, i Kvaltriksa, koji je u januaru povukao 1,78 milijardi dolara, nakon što se izdvojio iz SAP-a.

"UiPath" se odlučio za izlazak na tržište kapitala u vreme naglog rasta, kada preduzeća počev od sektora zdravstvene zaštite do proizvođača energije - traže načine da automatizuju poslove u svojim finansijskim, kadrovskim i pravnim odeljenjima.

Inače, prihod rumunskog startapa je u 2020. porastao za 81 posto na 607,6 miliona dolara, čime je kompanija smanjila raniji gubitak sa 519,9 miliona u 2019. na 92,4 miliona dolara. Bruto marža od 89 procenata je među najvećim u softverskom svetu.

Kompaniju je 2005. godine osnovao Danijel Dajns, bivši inženjer Majkrosofta. On je deceniju kasnije preselio "UiPath" u SAD i osnovao sedište u Njujorku, ali je zadržao i centralu u Bukureštu, gde radi otprilike jedna četvrtina od ukupno 2.863 stalno zaposlenih.

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>