• 2

Dogovoren novi savetodavni aranžman sa MMF: Srbija dobro podnela krizu, ima jedan od najnižih padova

Očekuje se da privredni rast naše zemlje do kraja godine bude pet odsto

  • 2
Srbija MMF Foto: Pixabay, Shutterstock, imf.org

Srbija i Međunarodni monetarni fond dogovorili su novi savetodavni aranžman koji bi trebalo da bude potpisan do sredine ove godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Novi aranžman neće podrazumevati finansijsku podršku, već će biti isključivo savetodavnog karaktera, i trajaće dve i po godine, odnosno do kraja 2023. godine, precizira se u saopštenju.

Ministar finansija, Siniša Mali, istakao je da će najvažniji cilj novog aranžmana biti da se sačuvaju postignuti rezultati, kao i da se nastavi sa važnim strukturnim reformama kako bi Srbija mogla da dostigne još veće stope privrednog rasta.

Kako se navodi, Mali je juče imao završni sastanak sa Misijom MMF-a, koju predvodi šef misije Jan Kes Martejn, a u okviru konsultacija po članu IV Statuta MMF-a. Na sastanku su učestvovali i predstavnici Narodne banke Srbije.

Tema razgovora, koji su se održavali u onlajn formatu bio je novi aranžman koji treba da bude potpisan sa tom međunarodnom institucijom, kao i ukupna fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja u kontekstu pandemije virusa kovid-19.

Nakon što je Srbija uspešno završila prethodni aranžman "Instrument za koordinaciju politika" u januaru 2021. godine, neki od predloženih reformskih ciljeva u novom aranžmanu su: usvajanje fiskalnog pravila koje bi ograničilo visinu deficita u odnosu na javni dug, zatim usvajanje Strategije za razvoj tržišta kapitala sa pratećim akcionim planom, usvajanje akcionog plana za implementaciju politike vlasništva u državnim i javnim preduzećima.

Predstavnici Misije MMF-a su istakli i da je Srbija snažnim merama odgovorila na krizu izazvanu koronom, te da je vakcinacija u Srbiji bila među najuspešnijima u Evropi, kao i da očekuju da privredni rast do kraja godine bude pet odsto.

finansije Foto: Freepik

U godinama koje dolaze MMF očekuje da rast bude oko četiri odsto. Istaknuto je i da će poslednje mere pomoći, uključujući i proširenje garantne šeme, pomoći da se očuva zaposlenost u privatnom sektoru.

Pad ekonomske aktivnosti u 2020. procenjen je na oko jedan odsto i jedan je od najnižih u Evropi, navodi se u izjavi tima MMF-a. Ocenjuje se da su odlučni odgovori Vlade i NBS pomogli da se ograniče efekti pandemije na ekonomiju Srbije.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    24. april 2021 | 08:33

    DOBRI SMO JER IMAMO NJIHOVU PODRSKU I TAKO CE BITI SVE DOK NAM MMF PIJE KRV NA SLAMCICU -IZVLACE NOVAC IZ SRBIJE A MI POSKUSNJ BEZ SRPSKE BANKE !!!

  • niko

    24. april 2021 | 08:34

    Sa vladom treba stvarni biti zadovoljan kako radi za vreme korone.Kad grese kritikovati ih i traziti. smene ministara kod vecih gresaka.To je demokratija

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>