• 0

Srbija sve konkurentnija: U domaće startape uloženo više od 20 miliona evra prošle godine

Kao srpski startap tretiraju se firme čiji je barem jedan osnivač iz Srbije, koji živi i radi ovde

  • 0
posao

Foto: Freepik

U srpske startape je u 2020. godini investirano barem 21,3 miliona evra, prema preliminarnim pokazateljima o ovim investicijama, koje prikupio specijalizovani portal "Startit", iz svih javno dostupnih i privatno podeljenih podataka.

U analizi se navodi da je u hrvatske startape investirano 273,1 miliona, a u rumunske 217,4 miliona evra tokom prošle godine. Podsećamo, rumunski startap "UiPath" uspešno je debitovao na Njujorškoj berzi.

Napominje se da količina novca investirana u domaće startape i broj investicija nisu definitivni niti jedini pokazatelji vitalnosti ekosistema, ali jesu važan signal koji dobija na značaju kada se poredi sa zemljama regiona u odnosu na koje bi Srbija trebalo da bude konkurentna.

"Podaci o samim investicijama nisu i ne mogu biti savršeni, posebno za Srbiju i Hrvatsku, gde je teže doći do informacija", navodi se i dodaje da su korišćene informacije od domaćih fondova, platforme Crunchbase, kao i medijski izveštaji i istraživanja organizacija i fondova iz Srbije i drugih zemalja.

Kao srpski startap su tretirali firme čiji je barem jedan osnivač iz Srbije, koji živi i radi ovde. Fond za inovacionu delatnost je u 2020. uložio u 42 startapa ukupno 3,1 miliona evra. "Inovacioni fond je skoro duplirao broj grantova i ukupnu sumu, sa 1,7 miliona evra u 2019. na 3,1 miliona evra u 2020. godini", navodi Startit.

Video: Unikatni Sakura dijamant vredi čak 32 miliona eura: Ovakav kamen prvi put se našao na aukciji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>