• 0

Ako bi bitkoin dostigao ovaj nivo, svet bi imao polovinu kripto milijardera: Koliko je cilj daleko?

Širi bitkoin ekosistem nije u vlasništvu niti pod kontrolom bilo koje kompanije ili institucije

  • 0
bitkoin

Foto: Freepik.com

Ako bi cena bitkoina dostigla 200.000 dolara, polovina svetskih milijardera bili bi kripto milijarderi, nedavno je primetio izvršni direktor "Coinbase"-a, Brajan Armstrong.

Čak i uz manje procene koje trenutno prevladavaju, ovo kripto bogatstvo ima ogroman potencijal da preoblikuje filantropiju, piše Blumberg.

Inače, vrednost najpopularnijeg kripto novčića oslabila je u poslednje vreme, delimično i zbog najavljenog povećanja poreza na kapitalnu dobit u SAD, te jedan bitkoin sada košta oko 52.600 dolara.

Zbog rasta kripto tržišta, koje trenutno vredi oko 2 biliona dolara (ne samo zahvaljujući bitkoinu, već i etereumu i drugim sličnim valutama), očekuje se relativni pad uticaja dugogodišnjih neprofitnih institucija - i čudnijih, samostalnih projekata.

Bitkoin je sam po sebi čudan, samostalan projekat. Pravi identitet njegovog pronalazača, Satošija Nakamotoa, još uvek nije poznat, ističe Blumberg, a širi bitkoin ekosistem nije u vlasništvu niti pod kontrolom bilo koje kompanije ili institucije.

Od samog početka je samoodrživ, pa stoga ne bi trebalo da iznenadi da bitkoin-milijarderi uzimaju sam bitkoin kao model za buduće institucije, uključujući i filantropiju.

Kao filantropi, bitkoin i drugi kripto milijarderi verovatno će podržati ideje koje se mogu pokrenuti na dramatičan način: teško da će finansirati tekuće troškove rada uspostavljenih kulturnih institucija.

Izgleda da su bitkoini i mnoge druge kriptovalute osmišljene tako da stoje nezavisno od bilo koje vlade ili glavne finansijske institucije. I to sugeriše da će filantropski akcenat kripto bogatstva biti na ne-establišmentu, nevladinim organizacijama.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>