• 16

5 najčešćih pitanja u vezi sa 60 evra direktne pomoći: Ovo su odgovori

U prvih 13 sati otkako je počela prijava, zahtev je podnelo više od milion građana Republike Srbije

  • 16
novac, štednja

Foto: Freepik

Kako biste na jednom mestu imali pregledan vodič vezan za direktnu pomoć od 60 evra, odnosno "30 plus 30" evra - koja je deo trećeg ekonomskog paketa Republike Srbije, ovo su najčešća pitanja (nedoumice) i odgovori na njih.

1. Kako mogu da se prijavim za direktnu pomoć i do kad?

Elektronsko podnošenje zahteva počelo je juče, 28. aprila, i traje do 15. maja. Kada je reč o prijavi putem kol centra, ona će biti omogućena od 5. maja, a broj telefona biće naknadno objavljen. Možete pogledati kako izgleda postupak elektronske prijave u samo 3 klika.

2. Da li se svi građani prijavljuju za pomoć od 60 evra?

Pravo na aktuelnu direktnu novčanu pomoć imaju svi punoletni državljani Republike Srbije, s tim što se tri grupe građana ne prijavljuju, već im novac automatski leže na račun, a to su: penzioneri, primaoci socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

3. Kakav je status nezaposlenih po ovom pitanju?

Svi građani koji su na dan 15. april bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imaju pravo na dodatnih 60 evra. Taj novac biće im isplaćen automatski. Sa druge strane, za direktnu pomoć od 60 evra prijavljuju se regularno, kao i ostali punoletni građani (ne računajući tri gore navedene izuzete kategorije).

4. Da li odmah dobijam svih 60 evra i do kog datuma?

Isplata se vrši u dva navrata: u maju i novembru. Prvi na redu su penzioneri, kojima će 30 evra leći na račun već 6. maja, dok će dvema drugim gore navedenim kategorijama novac biti uplaćen 7. maja. Svi punoletni građani koji se prijave za direktnu pomoć mogu da očekuju prvi deo (30 evra) svog novca do 20. majaJoš jednom podsećamo da penzioneri imaju pravo i na dodatnih 50 evra.

5. Šta ako nemam račun u banci?

Ne morate da brinete, procedura je vrlo jednostavna kao i prošle godine, kada su se građani prijavljivali za 100 evra. Kada popunite potrebna polja na linku Uprave za trezor, dobićete pitanje koju banku želite da izaberete, iako možda niste njen korisnik. Potrebno je da označite banku i pošaljete zahtev na kraju.

Na taj način će vam biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova. Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen. Za ceo postupak treba vam samo lična karta koja, naravno, mora biti važeća.

Video: Do 60 evra u samo 3 klika: Evo kako da se prijavite za pomoć države

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>