• 2
 ≫ 

Narodna banka Srbije: Povlače se iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka

 ≫ 

Narodna banka Srbije će omogućiti dodatni vremenski period građanima da kod poslovnih banaka izvrše zamenu tih novčanica bez naknade

  • 2
Švajcarski franak novac valuta pare

Foto: Shutterstock

Nacionalna banka Švajcarske objavila je da će u petak, 30. aprila 2021. godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka, saopštila je danas Narodna banka Srbije, prenosi Beta.

NBS će omogućiti dodatni vremenski period građanima da kod poslovnih banaka izvrše zamenu tih novčanica bez naknade, odnosno poslovnim bankama da kod NBS bez naknade mogu zameniti novčanice osme serije švajcarskog franka.

Procenjujući da jedan broj građana još uvek nije zamenio/prodao pomenute novčanice, NBS će od banaka primati ove novčanice bez uobičajene naknade za zamenu novčanica efektivnog stranog novca povučenih iz opticaja, zaključno sa 31. majem 2021. godine.

Na taj način, bankama i ovlašćenim menjačima će biti omogućeno da takođe bez naknade od građana primaju novčanice osme serije švajcarskog franka na devizne račune, otkupljuju ih ili vrše zamenu za novčanice devete serije švajcarskog franka.

Iz NBS su napomenuli da nakon povlačenja iz opticaja novčanica osme serije švajcarskih franaka 30. aprila 2021. godine, banke i ovlašćeni menjači u Srbiji mogu, ali nisu u obavezi da vrše otkup istih, a u slučaju da to čine, samostalno određuju uslove zamene/otkupa.

Nakon povlačenja iz opticaja, novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i ranije povučene novčanice šeste serije, biće moguće zameniti bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske, navodi se u saopštenju NBS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    29. april 2021 | 21:10

    Jupi. imam jos celi 1 dan da zamenim svojih 45.665.750.000 franaka koje sam cuvala u steku.

  • sanja

    29. april 2021 | 22:43

    Nešto se čudno iza brda valja. U našim bankama ne možete položiti CHF na devizni račun, čak i oni koji imaju otvorenu partiju za tu valutu banke ne primaju švajcarce iz osme serije na račun. Tek sada ih neće primati jer više nisu validno sredstvo plaćanja-

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>