• 0

Amazon ima svoje evropsko utočište: Zaradio je 44 milijarde evra, ali porez nije platio

S ranijim gubicima u Luksemburgu, kompanija je već generisala 2,7 milijardi evra kredita koje može iskoristiti za podmirivanje svog budućeg poreza na dohodak

  • 0
Amazon, Alibaba, eBay

Foto: Tanjug/AP

Amazon je prošle godine od prodaje robe i usluga na evropskom tržištu zaradio 44 milijarde evra. Rekordna sezona najvećeg dostavljača u godini kada su Evropljani uglavnom bili vezani za domove usled pandemije - nije veliko iznenađenje.

Iznenađenje je poreska prijava. Uprkos rekordnoj prodaji, Amazon nije platio porez u svojoj matičnoj evropskoj zemlji Luksemburgu - gde je, pored uspeha u ostatku Evrope, uspeo da ostvari gubitak od 1,2 milijarde evra, prenosi Seebiz.

To nije sve. Amazon je dobio i "nagradu" za "neuspeh" u Luksemburgu, odakle brine o prodaji u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holadndiji, Poljskoj, Španiji i Švedskoj. Evropsko poresko utočište s 600.000 stanovnika odobrilo je dodatnih 56 miliona evra poreskih kredita jedinici Amazon EU Sarl, s kojima može podmiriti buduće poreske račune u slučaju dobiti.

S ranijim gubicima u Luksemburgu, kompanija je već generisala 2,7 milijardi evra kredita koje može iskoristiti za podmirivanje svog budućeg poreza na dohodak. Amazon takođe plaća deo poreza u zemljama u kojima posluje, ali njegova vrednost je nesrazmerna, ako ne i zanemarljiva.

Kompanija je 2019. u Velikoj Britaniji zaradila 17,5 milijardi funti i platila 293 miliona funti poreza. Iznos oporezivanja za pojedine evropske zemlje ove godine ostaje misterija.

U službenoj dokumentaciji koju je Amazon EU Sarl podneo u Luksemburgu nije razvrstano koliko je Amazon zaradio u pojedinim evropskim zemljama. Vidi se samo da se ukupna zarada povećala sa 32 milijarde evra u 2019. na 44 milijarde evra u 2020. godini.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>