• 0

Oštar pad direktnih stranih investicija: Najgore prošla EU, Kina pretekla SAD

U izveštaju OECD se navodi da bi oporavak prekogranične aktivnosti spajanja i preuzimanja mogao da podstakne strane direktne investicije, osim ako se ne izvrše dalja veća dezinvestiranja u 2021.

  • 0
građevinci Foto: Pixabay

Podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazuju da su tokovi direktnih stranih investicija (direct investment flows - FDI) širom sveta pali na 846 milijardi dolara u 2020, što je pad od 38% u odnosu na 2019. godinu.

Globalni FDI tokovi predstavljali su 2020. samo 1% svetskog BDP - što je njihov najniži nivo od 1999. godine, konstatuje RT. Širom EU, opali su za čak 70 odsto, "uglavnom zbog dezinvestiranja iz Holandije i smanjenja koja su premašila 10 milijardi dolara u brojnim zemljama EU".

Prilivi u ekonomije G20 smanjeni su za 28%, dok su odlivi opali za 43%. Kina je po drugi put, šest godina kasnije, pretekla Sjedinjene Države kao glavno odredište FDI u svetu.

Ove dve ekonomije su prihvatile priliv stranih direktnih investicija u vrednosti od 212 milijardi dolara, odnosno 177 milijardi dolara. Na trećem mestu je Indija, sa 64 milijarde dolara. Ali, konstatuje se da je većina zemalja osetila "kovid hlađenje".

U izveštaju se takođe navodi da bi oporavak prekogranične aktivnosti spajanja i preuzimanja, koji je započeo u drugoj polovini 2020. i nastavljen u prvom kvartalu 2021. u naprednim ekonomijama, sa mnogim poslovima u zdravstvu i tehnološkom sektoru - mogao da podstakne strane direktne investicije tokom ove godine, osim ako se ne izvrše dalja veća dezinvestiranja u 2021.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>