• 0

Novi rat na nebu: Rajaner se žalio sudu zbog državne pomoći za Kroacija erlajnz

Opšti sud EU već je odbio žalbe Rajanera na dodeljenu pomoć Fineru i SAS-u

  • 0
rajaner, avion, let Foto: Unsplash

Avio-kompanija Rajaner podnela je žalbu Opštem sudu Evropske unije protiv odluke Evropske komisije iz decembra prošle godine kojom je odobreno 11,7 miliona evra državne pomoći Kroacija Erlajnsu (Croatia Airlines, CA).

Pomoć je bila odobrena s ciljem da se hrvatskom avio-prevozniku nadoknade gubici nastale usled izbijanja koronavirusa i ograničenja putovanja koja su uveli Hrvatska i druge zemlje radi suzbijanja širenje virusa u periodu između 19. marta i 30. juna 2020.

Irska niskotarifna vazduhoplovna kompanija je podnela žalbu krajem februara, a u aprilu je najavila otvaranje baze u Zagrebu i Zadru.

Rajaner je takođe podneo žalbe zbog državne pomoći i protiv Er Fransa, Lufthanze, Brasels Erlajnsa, Nordika, Kondora, Er Baltika, KLM-a i TAP-a, piše portal eks Ju Avijejšen Njuz (ex-Yu Aviation News).

Rajaner je u pritužbi na odluku EK o državnoj podršci za CA, između ostalog, naveo da je izvršna vlast EU prekršila posebne odredbe Ugovora o funkcionisranju Evropske unije i opšta načela evropskog prava koja podupiru liberalizaciju vazdušnog prometa u Uniji od kasnih 1980-ih, prenosi Seebiz.

Opšti sud EU već je odbio žalbe Rajanera na dodeljenu pomoć Fineru i SAS-u.

Međutim, valja napomenuti da je Rajneir od tada razvio nove argumente za poništavanje pomoći, koji su uključeni u žalbu protiv CA, istišući kršenje opštih načela liberalizacije vazdušnog prometa i obavezu Komisije da otvori formalne postupke istrage.

Pored 11,7 miliona evra koje je CA dobila za pokriće gubitaka nastalih između marta i juna 2020, ovom avio-prevozniku je takođe dodeljeno 33,2 miliona evra kao zajam od države, a uz to ga je država dokapitalizovala sa 46,2 miliona evra gotovinske injekcije kako bi se „kapital vazduhoplovne kompanije vratio na nivo pre kovida, tj. na isti nivo kao 31. decembra 2019.“.

Iz Kroacija Erlajnsa su ovim povodom kratko poručili da je "ovo jedan od primenjivih mehanizama finansijske podrške koji je Hrvatska usvojila na temelju privremenog okvira Evropske komisije za mere državne pomoći za podršku privredi u trenutnoj epidemiji kovid-19".

Video: Mali: Danas isplata minimalca, prekosutra pomoć građanima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>