• 31

Planirate u Nemačku na posao? Očekuju vas velike promene. Ovih pet faza su novi uslovi

Nemačka politika shvatila je da samo osiguranje radnog mesta više nije dovoljno

 • 31
Nemačka, profesije, radnici, plate

Ovako izgledaju prosečne plate, po zanimanjima/Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

U novom Nacionalnom akcionom planu za intergracije u Nemačkoj, između ostalog piše i da se od novih useljenika očekuje se da učestvuju u opštem društvenom životu, a ne samo u životu zajednice svojih sunarodnika.

Na Nacionalnom planu za integracije se radilo tri godine, u njegovom stvaranju je učestvovalo 300 predstavnika nemačkih država, gradova kao i 75 migrantskih organizacija, a usvojen je pre mesec dana na velikom samitu kojem je predsedavala Annette Widmann-Mauz, nemačka poverenica za integraciju. Upravo je migrantska kriza, uz ovu pandemijsku, bila najveći izazov kancelarke Angele Merkel.

Nemačka politika shvatila je da samo osiguranje radnog mesta više nije dovoljno kako bi migrante uspešno integrisali u nemačko društvo. Program integrisanja mora da bude puno detaljniji i temeljniji. Tako se novi plan sastoji od pet faza podeljenih u 100 tačaka s osnovnom premisom – integracija mora da počne još pre dolaska u Nemačku.

U prvoj fazi koja počinje još u matičnim zemljama traže se oni koji su voljni da se obrazuju i rade kako bi se privukla deficitarna, ali i kvalifikovana radna snaga.

Druga faza uključivala bi mere početne integracije kao što su učenje jezika, saveti za početak svakodnevnog života, priznanje ranije stečenih kvalifikacija.

Treća bi faza bila posvećena uključivanju i učestvovanju u nemačkom društvu, a pritom se misli i na integraciju na tržište rada, ali i građanski angažman, gde je očigledno kako se od novih useljenika u Nemačku očekuje da učestvuju u opštem društvenom životu, a ne samo u životu zajednice svojih sunarodnika iz zemlje iz koje potiču.

Četvrta faza bavi se osnovama za rast društva, što znači omogućavanje useljenicima da ravnopravno učestvuju i imaju koristi od zdravstva, kulture, medija i sporta, dakle potiče se raznolikost u ovim sferama.

U petoj fazi cilj je učvršćivanje pripadnosti i solidarnosti sa svojim novim susedima i njihovim društvom kojeg useljenici postaju deo. Tu se podrazumeva povećanje stepena naturalizacije, građanskog obrazovanja i učestvovanja u njemu, jednake prilike na tržištu rada i kada se radi o preduzetništvu i o javnom sektoru.

Video: Uvek hladna Angela Merkel prvi put na ivici suza: Preklinjala građane da se čuvaju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Roki

  Angelina ja ti neću doći meni je Srbija super samo ti šalji uslove a uslove za Srbiju sigurno ne bi prošla jer ovo je zemlja ljepote dobrih domaćina i veselog sveta gde svi natežu al se opet veseli životu

  6
  4

  Podelite komentar

 • Kosta Bendzo

  Godinu dana sam pred penziju te se se pitam,ko sam?,u domovini gdje sa rodjen i odrastao skoro da me niko vise nezna a ovdje sam stranac,dakle ni na nebu ni na zemlji,u dzepu se nesta nadje ali zato dusa prazna.zato dobto razmislite,dali si spreman da se iz temelja mijenjas.

  12
  4

  Podelite komentar

 • Med teh u nem

  Imam utisak da vi koji pljujete po Nemackoj ne bi mogli nemacku da nadjete na mapi. U nemackoj se ubijaju od posla samo ljudi bez skole kojima je plata mala pa moraju da rade vise posliva kako bi preziveli. Puno njih zivi po velikim gradovima gde je kirija skupa,a oni sa malim platama ne mogu da je plate, a ne zele da se sele malo dalje. Ja radim moj posao kao teh i moja zena takodje ima posao. Zajedno imamo preko 5000e plate netto. Imamo slobodnog vremena kao i u Srbiji. Znaci ko ima normalan posao moze da zivi i da uziva,a ko nema place i pljuje.

  33
  6

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke