• 6

Prošle godine gubitaš, sada broji milijarde evra: Nemački gigant planira i novu fabriku

BioNTek je juče otkrio planove o osnivanju pogona u Singapuru, koji će od 2023. godine proizvoditi nekoliko stotina miliona doza njihove mRNK vakcine godišnje

  • 6
Proizvodnja vakcina protiv kovida Foto: Shutterstock

Nemačka kompanija BioNTek, koja se udružila sa američkim Fajzerom u proizvodnji vakcine protiv kovida-19, u prvom kvartalu ove godine ostvarila je ukupan prihod od 2,05 milijardi evra u odnosu na 27,7 miliona evra u istom periodu 2020.

Uspeh je posledica uspešne prodaje vakcina, a kvartalna neto dobit uzletela je na 1,13 milijardi evra u poređenju sa 53,4 miliona evra gubitka od prošle godine, izvestio je BioNTek, a preneo Rojters.

Gotovo sve kompanije koje su se posvetile razvoju, proizvodnji i distribuciji vakcina protiv korone - uznapredovale su drastično, u odnosu na period pre pandemije.

Prema podacima BioNTeka, narudžbine za proizvodnju i isporuku kovid vakcina povećale su se na 1,8 milijardi doza, sa nivoa od nešto više od 1,4 milijarde doza, koliko je bilo objavljeno u martu.

Na osnovu novih porudžbina koje su pristigle, kompanija očekuje da će sada njeni prihodi od prodaje vakcine dostići oko 12,4 milijarde evra, naspram ranije predviđenog iznosa od 9,8 milijardi evra.

BioNTek i Fajzer su, prema saopštenju nemačke kompanije, do 6. maja širom sveta isporučili više od 450 miliona doza vakcina, dok je AstraZeneka 30. aprila objavila da je do sada isporučila više od 300 miliona doza.

BioNTek je juče otkrio i planove o osnivanju nove fabrike u Singapuru, koja će od 2023. godine proizvoditi nekoliko stotina miliona doza njihove mRNK vakcine godišnje.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>