• 0

G7 ima plan za nova milijarderska ulaganja: Ovo su im trenutno 4 najveće "pretnje"

Domaćin samita biće britanski premijer Boris Džonson

  • 0
novac, evro

Foto: Pixabay

Članice grupe G7 trebalo bi da izdvoje 10.000 milijardi dolara, kako bi podstakle oporavak nakon pandemije kovid-19. Kako se navodi, oporavak je baziran na ulaganjima, a u fokusu su prvenstveno vakcinacija i energetska tranzicija.

G7 je osnovan 1975. godine kao forum najbogatijih država Zapada, na kojem se raspravljalo o problemima kao što je naftni embargo Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK). Sada su glavne pretnje, kako ih vide u G7 - Kina, Rusija, klimatske promene i aktuelna pandemija.

Domaćin samita biće britanski premijer Boris Džonson, jer ta zemlja trenutno predvodi G7, a očekuje se i da će u Kornvol doputovati i američki predsednik Džo Bajden.

Džonson je, inače, uoči samita zatražio istraživanje o prioritetima grupe, čiji je autor Nikolas Stern konstatovao da je G7, kao forum, presudna prilika da najmoćnije privrede Zapada preokrenu globalnu ekonomiju.

Ono što Stern navodi u izveštaju kao "ekonomsku, poslovnu i komercijalnu prilika našeg doba" - jeste prelazak na klimatski otporan svet, bez štetnih emisija.

Zemlje G7 bi, smatra Stern, trebalo da u ovoj deceniji, ali i posle nje, postave zajednički cilj i povećaju godišnja ulaganja za dva posto BDP-a, u poređenju sa nivoom pre pandemije.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke