• 0
 ≫ 

UN: Spora vakcinacija protiv kovida u razvijenim zemljama pretnja za globalni rast BDP-a

 ≫ 

Kinu i Sjedinjene Države, koje su brzo napredovale sa programima imunizacije, ove godine očekuje ekonomski rast od 8,2 posto, odnosno 6,2 procenta respektivno. Nasuprot tome, predviđa se da će ekonomija Nigerije porasti samo 1,8%

  • 0
Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Svetska ekonomija će proći bolje u 2021. nego što se predviđalo u ranijim projekcijama, ali će spora vakcinacija protiv kovida-19 u mnogim zemljama u razvoju sputati njihov ekonomski oporavak, objavile su Ujedinjene nacije.

Očekuje se da će globalni ekonomski rast ove godine dostići 5,4 posto, nakon pada od 3,6% 2020. godine, prema najnovijem izveštaju UN o svetskoj ekonomskoj situaciji i izgledima, prenela je Fondacija Tomson Rojters.

Ipak, perspektive rasta nekih zemalja u Južnoj Aziji, podsaharskoj Africi i Latinskoj Americi i dalje su "krhke i neizvesne" zbog sporog napretka s vakcinacijom, navodi se u dokumentu Odeljenja za ekonomska i socijalna pitanja UN. "Nejednakost s nabavkom vakcina među zemljama i regionima predstavlja značajan rizik za ionako neravnomeran i krhki globalni oporavak", ocenjuje glavni ekonomista UN, Eliott Haris.

Pravovremeni i univerzalni pristup vakcinaciji protiv kovida, kaže, biće "tas na vagi" za okončanje pandemije ili, s druge strane, za gubitak još mnogo godina rasta, razvoja i mogućnosti.

Kinu i Sjedinjene Države, koje su brzo napredovale sa programima imunizacije, ove godine očekuje ekonomski rast od 8,2 posto, odnosno 6,2 procenta respektivno. Nasuprot tome, predviđa se da će ekonomija Nigerije porasti samo 1,8%. Prema Rojtersovom izveštaju, ta zapadnoafrička zemlja vakcinisala je manje od 1,0 posto svog stanovništva.

Ujedinjene nacije već dugo apeluju da vakcine budu dostupne svim zemljama podjednako i da se izdvoji više novca za finansiranje Kovaks mehanizma za deljenje vakcina, čiji je cilj da do 2021. kupi do 1,8 milijardi doza, kako bi se osigurao ravnopravan globalni pristup.

Ranije ovog meseca, američki predsednik Džo Bajden podržao je ideju da se o odricanju od prava intelektualne svojine za vakcine protiv korone, što bi potencijalno utrlo put drugim zemljama da same proizvode cepivo i doprinelo dramatičnom povećanju globalnih zaliha. Brojni izveštaji međunarodnih organizacija, institucija, raznih foruma upozoravaju na to da pandemija produbljuje globalnu nejednakost.

Video: Gužve i danas u Ušću pred vaučer - vakcinaciju

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>