• 3

Kako ćemo u Britaniju na posao? "Drže nas na aerodromima, ponižavaju, a dolazimo zarad plate"

Evropljani sa intervjuima za posao govore o zadržavanjima i proterivanjima uprkos pravilima koja dozvoljavaju osobama koje ne poseduju vize da prisustvuju razgovorima

  • 3
Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU Foto: Tanjug/AP

Posledice Bregzita su sve uočljivije iz dana u dan, i ne pogađaju samo diplomatske odnose, (finansijske) firme, banke i berze, već i obične građane, i oba smera.

Ovaj put, građane EU je dočekalo neprijatno iznenađenje, jer ih organi šalju u specijalne imigracione centre drže u pritvorskim prostorijama na aerodromima. Na njih se, naime, "svalilo" neprijateljsko okruženje posle Bregzita, kažu za Gardijan.

Među onima kojima je zabranjen ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo jesu Evropljani koje u toj zemlji čekaju intervjui za posao. Svedoče o tome da su bili izloženi traumatičnom i ponižavajućem iskustvu proterivanja, uprkos pravilima Ministarstva unutrašnjih poslova - prema kojima se izričito dozvoljava nerezidentima da dolaze zarad razgovora za posao.

Zbrka oko toga da li građani EU mogu da istraže tržište rada u Velikoj Britaniji, a zatim da se vrate kući s ponudom da bi se prijavili za radnu vizu, doprinela je sve većem broju zadržavanja. U drugim slučajevima, posetioci očigledno krše pravila, poput onih koja sada zabranjuju građanima EU da pohađaju neplaćenu praksu.

Najmanje desetak evropskih državljana - uglavnom mladih žena - privedeno je i proterano samo na aerodromu Gatwick tokom 48 sati prošle nedelje, rekle su dve Španjolke za Gardijan. Neki su poslati do pritvorskog centra Yarl’s Wood, koji je udaljen 2 sata vožnje.

Ostale zemlje čiji su državljani držani na aerodromu ili pritvorskom centru u Velikoj Britaniji su Italija, Francuska, Bugarska i Grčka. Kako se navodi, jedan Francuz je nedavno zadržan na aerodromu u Edinburgu 48 sati, dok je bugarski ambasador u Velikoj Britaniji potvrdio da je veći broj njegovih državljana držan u centrima.

Video: Britanija se suočava sa najvećom političkom krizom u 21. veku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    13. maj 2021 | 17:12

    Znači, sad Grof od Mauricijusa neće moći da pere prozore po Londonu😪😪😪

  • Vuk

    13. maj 2021 | 17:36

    Bravo, samo tako, još bi voleo da se potučete!!!

  • Перагеније

    13. maj 2021 | 21:53

    "Kako se navodi, jedan Francuz "- ХЕХЕ, комплекси су чудо... Ал' зато Делбој не престаје да убацује "ноблес" француске речи..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>