• 1

Novi detalji: Naftaš krio da je platio hakerima 5 miliona $ u kripto-valuti samo da puste gorivo

Novi detalji ukazuju da je kompanija ipak platila hakerima kako bi osposobila isporuku nafte

  • 1
Gasovod haker

Foto-ilustracija: Pixabay, Shutterstock

Najveći američki naftni cevovod, koji isporučuje skoro polovinu goriva za istočnu obalu, bio je na meti hakera iz grupe Dark sajd. Iako su mediji požurili da optuže Rusiju za napad, američki predsednik Džo Bajden ukazao je na nedostatak dokaza koji bi potkrepili te navode.

Navodno, hakeri koji su stajali iza prošlonedeljnog sajber napada na Kolonijal iznudili su od kompanije skoro 5 miliona dolara, koje je dobavljač nafte bio primoran da prebaci u kriptovaluti koja ne može da se prati. I to se, prema poslednjim informacijama desilo nekoliko sati posle incidenta.

Hakeri su operateru sa sedištem u Gruziji poslali alat za dešifrovanje kako bi obnovio rad blokirane računarske mreže nakon što su dobili otkupninu. Jedan od izvora koji je upoznat sa transakcijom je rekao da je alat prespor, što je nateralo kompaniju da nastavi da koristi sopstvene rezervne kopije za obnavljanje sistema.

Ovi novi detalji protivureče ranijim izveštajima da je kompanija odbila da plati otkupninu kako bi naftovod mogao da nastavi da radi.

Njegovo zaustavljanje, izazvalo je nestašicu goriva u SAD-u, što je ljude navelo da stvaraju zalihe iz straha od budućih poremećaja u isporuci.

FBI je utvrdio da je gasovod bio ciljano napadnut.

Podsetimo, grupa hakera koja je tokom vikenda isključila glavni američki naftovod priznala je incident javno.

Ovaj cevovod, dužine preko 5.500 milja (8.850 km), ključni je deo američke naftne infrastrukture, jer se njime dnevno transportuje oko 2,5 miliona barela benzina, dizel goriva, lož ulja i avionskog goriva. Naftovodom snadbevaju se glavni američki aerodromi, uključujući Hartsfild Džekson u Atlanti – koji važi za najprometniji na svetu.

Dark sajd radio po svom receptu

 

Dark sajd je hakerska grupa koja postavlja zloćudne softere i nakon toga od žrtava iznuđuju novac. Njihovi napadi nisu svojstveni u postsovjetskim državama.

Sjedinjene Države su sredinom aprila pooštrile sancije uvedene Ruskoj federaciji. Predsednik Bajden je tada rekao da SAD ne mogu stranoj sili da se meša u izborni process ili da na njenoj teritoriji sprovodi sajber napade.

Bajden je takođe prošle nedelje rekao da očekuje da će uskoro biti mogućnosti da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Video: Ovo su najveće štediše od automobila

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>