• 0

U našem komšiluku raste broj "zombi firmi", a skaču i cene stambenih nekretnina

Sa sve dužim trajanjem pandemije i fiskalnih podsticaja, ujedno raste i rizik zombifikacije korporativnog sektora, zaključuje HNB

  • 0
startap, firma

Foto: Unsplash

Uprkos sve bržem oporavku privredne aktivnosti, ukupna izloženost hrvatskog finansijskog sastava sistemskim rizicima - zadržala se na povišem nivou, upozorila je Hrvatska narodna banka (HNB).

"Javni dug je snažno porastao, uz jačanje međuzavisnosti između banaka i države. Fiskalna politika je, uz mere drugih ekonomskih i regulatornih politika, doprinela ublažavanju posledica pandemije. Ali, naličje nižih prihoda i izdašnih fiskalnih potpora jeste snažan porast nivoa javnog duga", kažu iz HNB.

Takođe, navode dalje, dodatno je ojačala već ionako snažna izloženost kreditnih institucija prema državi. Ipak, niska premija na rizik zemlje i povoljni uslovi finansiranja, kao i izdašna raspoloživa sredstva iz proračuna EU, olakšavaju finansiranje države i kratkoročno ublažavaju te rizike, piše Seebiz.

Visoke i brzo rastuće cene stambenih nekretnina, dodaje se, sve se više odvajaju od ekonomskih veličina koje bi trebalo da ih određuju. Premda se u uslovima pandemije broj transakcija na tržištu stambenih nekretnina nešto smanjio, cene stambenih nekretnina - tek malo su usporile rast.

Podstaknuti povoljnim uslovima finansiranja, stambeni krediti i dalje ubrzano rastu. Iako se ti krediti, u proseku, odobravaju uz mudre uslove kreditiranja, kod dela kredita vidljivi su povišeni procenti otplata u odnosu na dohodak, što u nepovoljnim okolnostima može pojačati uticaje poremećaja na tržištu nekretnina, poručuju iz HNB.

Nadalje, navode, "sa sve dužim trajanjem pandemije i fiskalnih podsticaja, ujedno raste i rizik zombifikacije korporativnog sektora".

"Uprkos oporavku agregatne privredne aktivnosti, predugo održavanje potpora može zadržati na tržištu i preduzeća sa neodrživim poslovnim modelima i tako smanjiti raspoloživost resursa za rast zdravih firmi, što može smanjiti korporativnu pokretljivost i zombifikovati sektor preduzeća, s nepovoljnim implikacijama za privredni rast i finansijsku stabilnost", navode iz Hrvatske narodne banke.

Kažu i da će pritisci na zarade kreditnih institucija i dalje jačati, što se srednjoročno može nepovoljno odraziti na raspoloživost kredita.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>