• 0

Spajaju se Vorner i Diskaveri: Netflix je upravo dobio najveću konkurenciju

Odmah skočile i akcije kompanija

  • 0
Discovery Netflix

Foto: Pixabay, Wikimedia

Američki telekom gigant AT&T najavio je sporazum kojim se predviđa spajanje njegove produkcijske kuće VornerMedia s Diskaverijem, čime se utire put jednom od najvećih holivudskih studija da stane na crtu rivalima kao što su Netfliks i Dizni.

Prema sporazumu, AT&T će, kako se navodi u saopštenju, dobiti ukupno 43 milijarde dolara, a taj iznos obuhvata kombinaciji gotovine, dužničkih hartija od vrednosti i zadržavanje prava VornerMedije na naplatu određenog duga.

Akcionari AT&T-a dobili bi u novoj kompaniji vlasnički udeo od 71 odsto, dok bi akcionari Diskaverija imali 29 procenata, dodaje se.

Ukoliko regulatorni organ odobre spajanje, ovaj posao bi značio vraćanje u život dugogodišnjeg plana kompanije AT&T o udruživanju proizvodnje sadražaja i distribucije u jednu vertikalno integrisanu kompaniju, pošto je shvatila da tv auditorijum u sve većoj meri prelazi na striming, odnosno gledanje programa preko interneta.

Sporazumom bi nastalo novo preduzeće, odvojeno od AT&T-a, čija bi tržišna vrednost mogla da bude procenjena na čak 150 milijardi dolara, uključujući dug.

Na čelu nove kompanije biće glavni izvršni direktor Diskaverija Dejvid Zaslav.

Akcije američke medijske kompanije Diskaveri skočile su za 27 posto, dok je cena akcija AT&T-a porasla za više od 4 procenta.

Zaključenje ugovora je planirano sredinom 2022. godine.

Video: Oskara posvetio umrloj ćerki: Najiskreniji govor na celoj ceremoniji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>