• 6

Položen kamen temeljac za Buk-Bijelu: "Čekali smo 60 godina na ovo"

"Ovo je istorijski dan, jer se decenijama govorilo o ''Buk Bijeloj""

  • 6
HIDROELEKTRANA BUKBJELA DRINA ANA BRNABIC

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Izgradnja "Buk Bijele" je novi početak u odnosima Republike Srbije i Republike Srpske, ali i celog regiona, izjavila je danas u Foči predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju te hidrocentrale.

"''Buk Bijela'' je samo jedan element u mozaiku naših odnosa i projekat koji nam otvara mnoga druga vrata. U pitanju je strateški projekat koji nam daje energiju i hrabrost da snivamo i mnogo veće snove. Ovo je novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i celog regiona. Da pokažemo kako se radi u interesu budućih generacija koje će koristiti ovu hidroelektranu, koji neće poznavati granice za ljude, kapital i projekte, koje će ostati ovde da žive", rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla je da se odnos Srbije prema Republici Srpskoj promenio sa Vladom premijera Aleksandra Vučića, sa željom da budemo prisutniji, da imamo zajedničke projekte i viziju - povezanih regiona koji imaju bolju budućnost.

Predsednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, rekao je da projekat "Buk-Bijela" doživljava kao najznačajniji za Srbiju i RS.

"Čekali smo više od 60 godina da počnemo realizaciju i ponosni smo što ga radimo zajedno sa Srbijom i što ćemo na ponos građana obe države projekat završiti za četiri godine. Ovo je projekat koji znači život, povezivanje, opstanak i prosperitet", rekao je Višković.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila da je plan da HE bude gotova za četiri godine i da to nije jedini projekat koji će Srbije i RS zajednički realizovati, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Želimo da pokažemo da je regionalno povezivanje dobro zbog svih građanki i građana celog regiona. Drina je reka koja nas spaja i da nas nikad više ne razdvaja. Ovo je istorijski dan, jer se decenijama govorilo o ''Buk Bijeloj''" rekla je ministarka.

Ona je istakla da će ta hidroelektrana biti završena pre roka, čime će se pokazati šta znače zajednički rad i efikasnost.

"Duboko verujem da ovo neće biti jedina hidroelektrana koju ćemo zajedno raditi. Neka nam je uspešan današnji dan i da za četiri godine ova hidroelektrana počne da proizvodi kilovate električne energije", poručila je Mihajlovićeva.

Petar Ðokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS, rekao je da na ovaj događaj Republika Srpska i stanovnici Foče već dugo čekaju i da RS ovim projektom otvara novo poglavlje života, rada i saradnje sa Srbijom i kompanijama iz dve države, čime će se doprineti ekonomskom rastu i razvoju obe zemlje.

Video: Brnabić: Obezbedićemo sve svim opštinama sa malim brojem vakcinisanih

(Teegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>