• 3

"Saradnja s ovom zemljom je sada ključna: Znači nove fabrike u Srbiji, veću zaposlenost, rast plata"

Ministar je ukazao da Srbija ostvaruje suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni, odnosno da u Češku više izvozimo nego što uvozimo

  • 3
Siniša Mali, Prag, Češka

Foto: Pixabay, ATA Images

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Pragu da će "naša zemlja učiniti sve kako bi u što kraćem periodu privukla češke investitore koji žele da investiraju u naše banje, telekomunikaciju, energetiku i transport".

Posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Češke i ministrom industrije, trgovine i saobraćaja, Karelom Havličekom, Mali je rekao da je sa češkim ministrom imao konstruktivan i uspešan sastanak koji je, ističe, potvrda izuzetnih odnosa dve zemlje koje ima veliki potencijal za dalju ekonomsku saradnju.

- Mi ćemo učiniti sve kako bismo konkretne investicije o kojima sam razgovarao sa ministrom, a to su ulaganja u turizam i naše banjske kapacitete, ulaganja u telekomunikacije, enegetiku i transport - u što kraćem periodu ponovo doveli u Srbiju i kako bismo potpisali ugovore i krenuli u njihovu realizaciju - rekao je Mali.

Podsetio je da je spoljno-trgovinska razmena prošle godine već dostigla 1,2 milijarde evra i dodao da je u prva tri meseca ove godine bila za 18,2 odsto veća. Mali je istakao da je Češka sada među top 10 spoljno-trgovinskih partnera i naveo da je važno da Srbija nastavi da razgovara o svim potencijalnim investicijama i svemu što može dalje da doprinese ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Ministar je ukazao da Srbija ostvaruje suficit u toj razmeni, odnosno da u Češku više izvozimo nego što uvozimo, dodajući da je to za građane Srbije važno jer je veći devizni priliv i bolji platni bilans. "Posebno je važno što su nosioci izvoza u Češku kompanije koje je Vučić doveo u Srbiju, za koje je postavio kamen temeljac i otvorio ih, Jazaki iz Šapca, Džonson elektrik iz Niša, Hbis u Smederevu", istakao je Siniša Mali i dodao:

"Važno je da češki investitori vide koliko je Srbija napredovala i da je prošle godine, u doba pandemije, češka ekonomija pala 5,6 odsto, a srpska samo 0,9 odsto. Za ovu godinu Česi planiraju rast od 3,2 odsto, mi planiramo rast od sedam odsto BDP. Vidi se koliko se Srbija u odnosu na druge bolje pokazala i koliko brže napredujemo da stignemo nivo razvoja u EU".

Istakao je da su zbog toga za Srbiju od velikog značaja trenutni razgovori sa češkim investitorima, jer oni znače moguće nove fabrike u Srbiji, veću zaposlenost, više novca u budžetu i više novca za nove infrastrukturne projekte, penzije, plate...

Video: Mali: Do 10 časova se prijavilo 524.000 građana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malajac

    19. maj 2021 | 16:04

    Čovek doktorirao, sačuvaj me bože koliko imamo ovakvih doktora na izvoz.

  • Isko

    21. maj 2021 | 13:13

    Pre nego što nekoga ocrnite komentarima, malo se informišite, šta je i gde čovek radio. Odličan stručnjak.

  • Manjača

    19. maj 2021 | 15:55

    Sinisa afera Milenijum team !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>