• 0

Svetski putnici bi masovno da rade u ovoj zemlji: Zadovoljni su ekonomijom, negom, kvalitetom života

S druge strane, poslednjih 10 pozicija od 59 zauzimaju Malta, Indija, Turska, Kipar, Japan, Egipat, Rusija, Južna Afrika, Italija i Kuvajt

  • 0
tajvan Foto: Freepik

Tajvan, Meksiko i Kostarika su rangirani kao prva tri najpoželjnija mesta za život i rad u inostranstvu u 2021, na osnovu troškova života, jednostavnosti naseljavanja i ukupnog kvaliteta života.

SAD su rangirane tek na 34. od 59 mesta, uglavnom zbog načina na koji migranti gledaju na kvalitet života u Americi, prema novom istraživanju, objavljenom u utorak.

Blumberg piše da je Tajvan treću godinu zaredom zauzeo prvo mesto u anketi koja obuhvata 12.420 ljudi koji rade van svoje domovine. Anketu je sprovela mreža emigranata sa sedištem u Minhenu, InterNations, koja broji oko 4 miliona članova.

Iseljenici cene tajvansku medicinsku negu, pored kvaliteta života. Čak 96% ispitanika zadovoljno je stepenom kvaliteta nege u toj zemlji, u poređenju sa 71% u ostatku sveta. Takođe kažu da su zadovoljniji sigurnošću da zadrže posao na Tajvanu i stanjem u lokalnoj ekonomiji, u poređenju sa drugim mestima sveta.

Istraživanje "InterNations Expat Insider 2021" pokazuje da se u top 10 destinacija "za život i rad preko", iza Tajvana, Meksika i Kostarike, nalaze ove zemlje: Malezija, Portugal, Novi Zeland, Australija, Ekvador, Kanada i Vijetnam.

S druge strane, poslednjih 10 pozicija od 59 zauzimaju Malta, kao 50-a, zatim Indija, Turska, Kipar, Japan, Egipat, Rusija, Južna Afrika, Italija i Kuvajt - koji je na poslednjem mestu.

Zdravlje, pre svega

Onima koji odluče da žive i rade van svoje zemlje, ova tema je bila posebno važna, naravno, zbog same pandemije. Kovid-19 je svakako uticao na to da građani generalno preispitaju to koliko brinu o sebi. "InterNations" je merio ulogu kovida-19 u životima emigranata, ali njegovi nalazi povezani sa pandemijom - nisu uticali na ukupni rang lokacija.

Na globalnom nivou, 45% ispitanika kaže da je pandemija imala određeni uticaj na njihovo vreme u inostranstvu ili planove da odu u "preko". Iseljenici su Meksiko i Kostariku svrstali na drugo i treće mesto. Kuvajt, Rusija i Japan dobili su posebno niske ocene u kategoriji zbrinjavanja.

U Kuvajtu je 46% emigranata reklo da se u lokalnoj kulturi "ne oseća kao kod kuće", a 51% je imalo poteškoće u pronalaženju novih prijatelja. U Japanu je samo 45% reklo da se osećaju "kao kod kuće" u dodiru sa lokalcima. Kada je reč o Rusiji, čak 48% se žalilo na život u zemlji čiji jezik ne govore.

Otprilike 85% ispitanika je reklo da je bilo lako skrasiti se u Meksiku, dok je 91% emigranata opisalo stanovništvo Kostarike kao "opšte prijateljsko". Četiri od pet emigranata u Meksiku reklo je da su zadovoljni svojom finansijskom situacijom, a 84% emigranata iz Kostarike kaže da je njihov raspoloživi prihod domaćinstva "dovoljan ili više nego dovoljan" da se pokriju troškovi.

Na kraju liste bili su Kuvajt, Italija i Južna Afrika. Kuvajt je sedmi put u osam godina došao na poslednje mesto, zaradivši loše ocene za kvalitet života. Neki emigranti primetili su nedostatak mogućnosti za slobodno vreme. U Italiji je 30% emigranata reklo da je nezadovoljno svojom finansijskom situacijom.

Iseljenici iz Južne Afrike prijavili su niske ocene vezane za sigurnost posla. SAD, koje često ne prolaze dobro u ovakvim anketama, dobile su niske ocene za kvalitet i troškove života. Iseljenici su prijavili odbojnost prema nekim elementima zdravstvenog sistema: samo 20% je bilo zadovoljno njegovom pristupačnošću, a 19% kaže da je kvalitet nege negativan.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>