• 0

Ziđin redukovao proizvodnju zbog prekomerne emisije gasova

Biće zamenjeni ležajevi ekološkog ventilatora iza fleš-peći i filter-vreće prečistača fugitivnih gasova, prosejan katalizator u Fabrici sumporne kiseline i remontovan sistem za pranje topioničkih gasova

  • 0
Zijin Bor Copper, Zidjin

Foto: Shutterstock

Zbog povišenih vrednosti sumpor-dioksida na pojedinim mernim mestima u Boru, kompanija Srbija Ziđin koper odmah je zaustavila rad konvertora i proizvodnju prilagodila dotrajaloj metalurškoj opremi.

Do 1. juna, kada će u topionici početi petodnevni remont, metalurški agregati radiće smanjenim kapacitetom, saopštila je ova kompanija.

Dotrajala metalurška oprema i kvarovi u topionici uzrokovali su u drugoj polovini maja prekomernu emisiju gasova i povišene vrednosti sumpor-dioksida na pojedinim mernim mestima u Boru.

Kompanija je zbog toga odmah zaustavila rad konvertora i redukovala kapacitet prerade, ali je po hitnom postupku organizovala i nabavku svih delova za sanaciju kvarova.

Sa ciljem da u najvećoj mogućoj meri smanji verovatnoću dalje pojave prekoračenja emisije dimnih gasova, kompanija Ziđin koper Srbija je sačinila plan remonta sistema za topljenje i proizvodnju sumporne kiseline.

Predviđeno je da remont počne 1. juna, do kada treba da stignu svi neophodni delovi, a do tada će metalurški agregati raditi smanjenim kapacitetom, navodi se u saopštenju.

U okviru petodnevnog remonta biće zamenjen deo plašta elektrostatičkog filtera, zavaren omotač ventilatora iza fleš-peći i saniran cevovod za fugitivne i procesne gasove.

Takođe, biće zamenjeni ležajevi ekološkog ventilatora iza fleš-peći i filter-vreće prečistača fugitivnih gasova, prosejan katalizator u Fabrici sumporne kiseline i remontovan sistem za pranje topioničkih gasova.

Pored dotrajale metalurške opreme i njenih čestih kvarova, na pojavu prekomerne emisije gasova uticale su i vremenske prilike koje su specifične za ovo doba godine, poput niskog vazdušnog pritiska, naročito u jutarnjim satima.

Kompanija navodi da će, u cilju očuvanja zdravlja stanovnika Bora, nastaviti da preduzima sve neophodne mere i sprovodi plan za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Video: Trči, Bajatoviću! Vučić naredio da direktor Srbija Gasa dotrči da bi ga preslišao oko cene gasovoda

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke