• 4

"Beograd čini 40% BDP-a Srbije: Imamo zdrave finansije, prosečna plata iznad 700 evra"

Agencija za kreditni rejting, "Mudis", potvrdila je kreditni rejting Grada Beograda

  • 4
PANORAMA, STARI I NOVI BEOGRAD Foto: A. Nalbantjan

Renomirana američka agencija za kreditni rejting, "Mudis", izdala je 21. maja zvanično saopštenje u kome je potvrdila kreditni rejting Grada Beograda na osnovu periodične analize i procene prikladnosti rejtinga u kontekstu relevantne glavne metodologije, nedavnih kretanja i poređenja finansijskog i operativnog profila sa slično ocenjenim subjektima.

Zamenik gradonačelnika, Goran Vesić, izjavio je da se u izveštaju agencije navodi da kreditni profil Grada Beograda (Ba2) odražava njegovo snažno fiskalno upravljanje, što rezultira solidnim finansijskim učinkom i evidencijom opadanja tereta duga sa ograničenim potrebama za zaduživanjem.

- Takođe je potkrepljen ulogom Beograda kao glavnog grada i najvećeg privrednog čvorišta u zemlji, čineći skoro 40 odsto srpskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Izgledi za privredni rast ove godine su oko pet odsto, što će pomoći Gradu da održi zdrave finansije, uključujući i svoju ugodnu poziciju likvidnosti. Istovremeno, rejting uzima u obzir visoke investicione zahteve grada povezane sa pritiskom koji stvara njeno javno saobraćajno preduzeće - rekao je Vesić.

Naglasio je da je ovo saopštenje još jedna potvrda domaćinskog upravljanja finansijama Grada koje se vode od 2014. godine.

- Za sedam godina, budžet Grada povećan je sa oko 600 miliona evra na više od 1,2 milijardi evra, dok dug koji smo zatekli 2014. godine i koji je iznosio 1,2 milijardi evra, sada iznosi ispod 300 miliona evra. Kao što je rejting agencija konstatovala, Beograd čini 40 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije, a naš budžet veći je od nekih evropskih zemalja - naveo je Goran Vesić i dodao:

"Finansijska konsolidacija koju smo sproveli omogućila je rast i razvoj našeg grada nezabeležen u novijoj istoriji. Ulaganja u naš grad dovela su do toga da je u Beogradu otvoreno skoro 200 hiljada novih radnih mesta, a da je prosečna plata iznad 700 evra."

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikac

    24. maj 2021 | 10:02

    Prosecne plate 700...🙄🙄🙄 da da,a cene otisle gore 40% i sta su onda povecali...i sta smo dobili sa povecanjem kad smo opet na istom

  • Siniša

    24. maj 2021 | 09:03

    Beograd će uskoro biti centar Evrope i imaće plate u proseku preko 1000 evra.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>