• 2

Kopaonik biznis forum: Bez ekologije nema budućnosti energetike

Kompanija NIS je i ove godine bila deo Kopaonik biznis foruma, koji se zbog pandemije Covid 19 održava u Beogradu, od 24. do 27. maja

  • 2
kompanija nis

Foto: NIS

Na panelu Green and sustainable recovery: The Energy policy in Serbia učestvovala je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, dok je ispred NIS-a nastupila Jelena Popara, direktorka Funkcije za internu reviziju i upravljanje rizicima. Učestvovali su i Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Mateo Kolanđeli, regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan, Miloš Colić, direktor kompanije New Energy Solutions.

Panelisti su govorili o aktuelnoj energetskoj situaciji u Srbiji, promenama koje olakšavaju upotrebu obnovljivih izvora energije, kao i planovima za predstojeći period. Zorana Mihajlović je kao uvodničar panela istakla da Vlada Srbije ulaže velike napore u ovoj oblasti, a prevashodno u domenu zakonodavstva koje treba da posluži kao temelj za postavljanje jasnih energetskih ciljeva i alata za njihovu realizaciju. Ministarka je istakla da su posebno važni novi zakoni o korišćenju obnovljivih izvora energije i o energetskoj efikasnosti, između ostalog, zbog mogućnosti da se iskoristi potencijal solarne energije. Ona je rekla da je cilj takođe da energetska efikasnost postane nacionalni projekat, jer Srbija danas troši oko 40 odsto više energije nego EU, te da će novi kapaciteti obuhvatati pre svega srednje i velike hidroelektrane, gasne elektrane, kao i solarne i vetroelektrane. Potpredsednica Vlade je rekla i da vrednost investicija koje se planiraju u Srbiji u oblasti energetike i rudarstva, od kojih bi najveći deo trebalo da se realizuje u narednih 10 do 15 godina, iznosi blizu 16 milijardi evra.

Jelena Popara je rekla da je NIS svestan značaja ulaganja u energetiku i zaštitu životne sredine, te navela brojne projekte i investicije iz ovih oblasti, koje je kompanija realizovala od 2009. godine do danas. Ona je istakla da je za to vreme samo u ekološke projekte NIS uložio gotovo 120 miliona evra, dok je u ukupan razvoj kompanije u ovom periodu uloženo preko 3 milijarde evra. Cilj NIS-a je da svi biznis projekti koje realizuje istovremeno unapređuju zaštitu životne sredine, poput Duboke prerade u Rafineriji nafte Pančevo, TE-TO Pančevo, Aminskog postrojenja i mini elektrana.

kompanija nis

Foto: NIS

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da su energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije ključni u procesu energetske tranzicije Srbije, te da se Srbija sve više približava "zelenom dogovoru" sa EU. Mateo Kolanđeli je izjavio da će Evropska banka za obnovu i razvoj nastaviti da pomaže u poboljšanju energetske efikasnosti u Srbiji, pre svega investicijama u modernizovanje postrojenja, kako bi ona u što kraćem roku radila u skladu sa evropskim standardima, kao i da će podsticati povećanje upotrebe električne energije. Miloš Colić se u svom izlaganju pre svega osvrnuo na procedure u Srbiji za strane investitore i konstatovao da su one dobre, te da investitori u našoj zemlji pre svega očekuju predvidivost u poslovanju.

U finišu diskusije, Jelena Popara je napomenula i da je NIS jedan od pionira u oblasti održivog razvoja, koja se zalaže za održivo korišćenje prirodnih resursa, ali i pomoć zajednici u kojoj poslujemo. Ona je podsetila prisutne i na srednjoročni plan ulaganja NIS-a u periodu 2021-2023, koji podrazumeva planove za realizaciju ekoloških projekata izrađenih u cilju potpune usaglašenosti sa zahtevima zakonskih propisa Republike Srbije i EU. Na nivou celog NIS-a planirana su ulaganja u iznosu od 1,5 miliona evra.

Zaključak svih panelista je bio da je naša zemlja na dobrom putu ka održivom oporavku, koji će biti postignut zajedničkim trudom i zalaganjima svih činilaca privrednog života.

Hibridna forma ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma nije umanjila interesovanje gostiju i javnosti koji događaj prate putem online platforme, a među gostima i panelistima su se našli najviši predstavnici Vlade Srbije, stručnjaci i profesori. U skladu sa novonastalom situacijom u svetu, tema ovogodišnjeg foruma je "Svet posle Covid-19: Novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja".

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>