• 0

Lane naplaćeno 1.598 milijardi dinara poreza: Otkriveni novi izvori javnih prihoda

Šević je istakao da je naplata javnih prihoda i u 2021. godini bila visoka

  • 0
novac, porez

Foto: Freepik

 Poreska upava je prošle godine naplatila prihode u ukupnom iznosu od 1598,2 milijarde dinara, izjavio je pomoćnik direktora Poreske uprave Rade Šević.

Na panelu o reformi Poreske uprave koji je održan u okviru Kopaonik biznis foruma, Šević je istakao da su prošle godine, uprkos pandemiji, svi javni prihodi iz njihove nadležnosti naplaćeni u većem iznosu u odnosu na 2019. godinu, osim onih čiji je deo naplate odložen za početak 2021.

Šević je istakao da je naplata javnih prihoda i u 2021. godini bila visoka i dodao da je u prva tri meseca ove godine iznosila 438,6 milijardi dinara, dok je u istom periodu 2015. iznosila 267,7 milijarde dinara.

Prošle godine u istom periodu naplata poreza je iznosila 392 milijarde dinara.

Istakao je da je od 1. januara 2015. godine do kraja 2020. godine Poreska uprava izvršila oko 100.000 kontrola i da je obračunala novootkrivene javne prihode u iznosu od više od 134 milijarde dinara.

Šević je naveo da Poreska uprava posebne aktivnosti sprovodi u borbi protiv sive ekonomije, većim kontrolama, ali i učešćem u održavanju nagradne igre "Uzmi račun i pobedi".

Posebno je istakao značaj digitalizacije Poreske uprave koja je, kaže Šević, posebno značila u doba pandemije.

Porez, obračun, digitron, kalkulator, finansije

Foto: Shutterstock

Najavio je da će se reforma i digitalizacija Poreske uprave nastaviti, jer je ona, kaže, "kičma" svih ostalih sistema, ali i ključni nosilac borbe protiv sive ekonomije.

Profesor FEFA fakulteta i konsultant KPMG Milica Bisić ističe da je Poreska uprava ostvarila veliki napredak u oblasti digitalizacije, što joj je, kaže, doprinelo da brzo odgovori na sprovođenje mere Vlade Srbije tokom pandemije.

Ističe da je istovremeno i napredak to što je prva elektronska prijava uvedena 2014. godine, a da su sve ostale prijave uvedene početkom ove godine.

- To je veliki uspeh, imajući u vidu objektivno oskudne materijalne i ograničene ljudske kapacitete - kaže Bisić.

Dosadašnji napredak u oblasti digitalizacije je, dodaje ona, dobra osnova za sledeći korak transformacije Poreske uprave, a koji se, objašnjava, odnosi na tehnički olakšavanje plaćanje poreza poreskim obveznicima. Bisić je istakla da je prosečna starost u Poreskoj upravi oko 55 godina, te da je pred tom institucijom i promena kadrova, u smislu smene generacija.

Viši specijalista za javni sektor u Svetskoj banci Srđan Svirčev kaže da plan transformacija Poreske uprave sadrži mnoge preporuke MMF-a i Svetske banke, što je pohvalio.

- Modernizacija Poreske uprave ide u jednom dobrom pravcu - primećuje Svirčev i dodaje da građani i poreski obveznici ni ne znaju za mnoge promene u upravi.

Kao jednu od najvažnijih promena, Svirčev je naveo to što su od Poreske uprave odvojeni oni poslovi koji nisu ni pripadili pod njen mandat, a ticali su se pojedinih taksi. Svirčev kaže da je to zaposlenima u Poreskoj upravi oduzimalo mnogo posla, te su ljudski resursi bili "zaključani" za poslove koji su pripadali upravi.

Video: Šta je najveći problem investitorima od placa do dozvole?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke