• 0

Zašto je Amazon potrošio silne milijarde na "MGM"? Želi najbolje franšize, jedna od njih je Bond

Aktuelna prodaja je znak da tehnološki div kreće u širenje svoje "Amazon Prime" striming ponude, koja bi obuhvatila opsežan dijapazon sadržaja "MGM"-a

  • 0
Metro Goldwyn Mayer, MGM, Džef Bezos Foto-montaža: Shutterstock, Tanjug/AP

Dobrodošli u novu eru filmova i serija - eru striminga! To je definitivno vid emitovanja koji obeležava momenat u kom se nalazimo i pretpostavka je da će tek dominirati ubuduće.

Potencijal striminga prepoznao je i div iz domena e-trgovine, Amazon, kojim upravlja Džef Bezos. Tačnije, njegov osnivač napušta tron, ulogu generalnog izvršnog direktora 5. jula ove godine, ali će ostati da "vlada" iz senke, baveći se novim sadržajima i inicijativama.

Juče je zvanično potvrđena vest o kojoj se pričalo danima unazad - da Amazon kupuje filmski studio "MGM Studios", i to za 8,45 milijardi dolara, što je njegov najsmeliji potez do sada u industriji zabave.

Podsećamo, Amazon je rekao kako se nada da će iskoristiti "MGM"-ovu istoriju stvaranja filmova i širok spektar od 4.000 filmova i 17.000 TV emisija, kako bi pomogao jačanju "Amazon Studios" - svoje filmske i TV divizije.

Ova prodaja je takođe znak da tehnološki div kreće u širenje svoje Amazon Prime striming ponude, koja bi obuhvatila opsežan dijapazon sadržaja "MGM"-a, uključujući franšize Džejms Bond, Hobit i Pink Panter.

Postignuti dogovor naglašava spremnost Amazona da intenzivno troši, kako bi ostao konkurentan na prepunom tržištu striminga. Amazon, Netflix, Disney i drugi slični servisi - nastoje da poboljšaju svoje arhive sadržaja, kako bi pridobili nove pretplatnike.

Zašto daju toliku sumu za "MGM Studios"?

Ovaj filmski studio je klasičan holivudski brend-sinonim za "Čarobnjaka iz Oza" ili "lava koji riče", odnosno pojavljuje se najavnoj špici za filmove. Procena je da Amazon trenutno vredi oko 1,7 biliona dolara, te je ova kupovina za njih možda samo "kap u moru", ali je svakako reč o pozamašnoj sumi.

Džonatan Kunc, profesor pri "UCLA School of Theater, Film and TV", rekao je za CNN Business da je "MGM prošao kroz sve faze filma tokom poslednjih 100 godina, i da je ovaj studio na mnogo načina - ideja o klasičnom holivudskom studiju".

Holivud se menja, ali veći deo toga ostaje isti. "MGM" je krenuo sa radom pre skoro jednog veka, i to spajanjem. Godine 1924. pozorišni mogul Markus Loeu i Luj B. Majer okupili su "Metro Pictures" i "Goldwyn Pictures", kako bi osnovali "Metro-Goldwyn-Mayer".

U tom periodu zasađeno je seme onoga što će postati moderni Holivud i proizvedeno je mnogo filmova koji će kasnije pomoći u definisanju bioskopa: Čarobnjak iz Oza, Pevanje na kiši, Ben-Hur. Filmski kritičar Leonard Maltin kaže da je "MGM Studios" svojevremeno bio  najprestižniji studio u Holivudu.

The Wizard of Oz, Čarobnjak iz Oza Film "Čarobnjak iz Oza" (1939) / Foto: Profimedia/Everett

"Više zvezda nego na nebu"

Budući da je bio veliki deo studijskog sistema, koji je držao glumce po ugovoru u različitim studijima, to je takođe pomoglo stvaranju nekih od najglamuroznijih zvezda, kao što su Greta Garbo, Klark Gejbl i Džoun Kraford. Zapravo, za "MGM" se govorio da "ima više zvezda nego što ih je na nebu".

Kasne šezdesete bile su turbulentne za Holivud. Porast televizije i promenljivi ukus publike poremetili su poslovanje Holivuda. "MGM", kao i drugi studiji, nije bio imun na neizvesna vremena i borio se da se prilagodi. Godine 1969. poslovni magnat Kirk Kerkorijan preuzeo je kontrolu nad "MGM"-om i iskoristio prestiž brenda za izgradnju hotela kao što je "MGM Grand", umesto da se fokusira na sam studio za snimanje.

Studio je, u međuvremenu, postao senka onoga što je nekada bio. To je, piše CNN, bio početak 35-godišnjeg perioda tokom kojeg je Kerkorijan tri puta kupovao i prodavao "MGM". Služili su se drastičnim metodama kako bi smanjili troškove. Na kraju, "MGM" je postao ljuska nekadašnjeg sebe, ali je donekle ojačao jer je preuzeo " United Artists" 1981. godine. "UA" je bio poznat po Džejmsu Bondu.

Ted Tarner, biznismen koji je osnovao CNN, kupio je novoformiranu kompaniju "MGM/UA Entertainment Co.", 1986. Želeo je da iskoristi obimnu arhivu studija za prikazivanje svojih filmova na svojim kablovskim mrežama. Amazon je takođe kupio tu arhivu - ali za potrebe striminga, odnosno Amazon Prime Video-a.

Tad nov, povezan studio proizveo je nekoliko hitova tokom godina, ali je kupljen i prodavan više puta kako je vreme prolazilo. Tarner je na kraju vratio delove "MGM"-a Kerkorijanu, ali je zadržao katalog filmova pre 1986. To je uključivalo neke od klasika, kao što je pomenuti "Čarobnjak iz Oza".

"MGM" je u velikoj meri zaostao tokom 1990-ih, kada su se drugi studiji formirali i postajali globalne kompanije. Kerkorijan je 1996. otkupio "MGM".

Daniel Craig, Danijel Krejg, Džejms Bond Džejms Bond / Foto: Tanjug/AP

Kergorian je "MGM" na kraju otkupio 1996, a poslednji put ga je prodao 2005. godine - grupi investitora koje predvodi Soni. Taj gigant je, naime, želeo arhivu od 4.000 filmova "MGM"-a, kako bi pomogao svojoj Blu-ray tehnologiji da pobedi DVD u borbi "formata visoke rezolucije".

Studio je na kraju podneo zahtev za bankrot 2010. godine i fokusirao se više na kućnu zabavu i TV ponudu nego na filmove. Međutim, filmovi "MGM"-a i dalje su bili važni zbog Džejmsa Bonda - jedne od najuspešnijih i najpopularnijih franšiza u istoriji filmova.

Sve ostalo je otkupljeno, samo je ta franšiza ostala. Pored Bonda, "MGM" poseduje i franšize za "The Handmaid's Tale," "RoboCop," "Legally Blonde" i "Epix TV network", nad kojom je Studio u potpunosti preuzeo vlasništvo 2017.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>