• 8

Švajcarska neće da propadne, ali ove tri loše stvari je čekaju jer se opet odrekla EU

Švajcarska vlada je odlučila da odustane od sporazuma sa Evropskom unijom zbog oštrog protivljenja u zemlji prema tom aktu koji bi pojednostavio i ojačao veze sa najvećim švajcarskim trgovinskim partnerom

  • 8
ženeva, švajcarska Foto: Pixabay

Vlada je zaključila da su i dalje ostale značajne razlike između Švajcarske i EU u pogledu ključnih aspekata sporazuma. Dve strane nisu uspele na samitu prošlog meseca da otklone razlike u vezi sa sporazumom koji se fokusira na pet oblasti: slobodno kretanje ljudi, civilno vazduhoplovstvo, kopneni transport, uzajamno priznavanje industrijskih standarda i obrađena poljoprivredna dobra.

Švajcarska je insistirala na većim ustupcima vezanim za pitanja državne pomoći, radnih propisa i prava građana. Udaljavanje od najvećeg trgovinskog partnera bi moglo da poremeti i ugrozi članstvo Švajcarske na zajedničkom evropskom tržištu, ocenjuje britanska agencija Rojters.

Švajcarska će platiti cenu izgubljenim izvozom, većim troškovima i biće manje privlačna kao poslovno okruženje, nakon što je ove nedelje odlučila da odustane od ugovora koji bi ju bliže povezao s najvećim trgovinskim partnerom, Evropskom unijom, ocenjuju analitičari.

Iako je evroskeptična krajnja desnica slavila propast onoga što je smatrala "kolonijalnim" ugovorom, a levica navijala za odbranu mera podrške za visoke švajcarske plate, kompanije i ekonomisti su upozorili da će uslediti značajne privredne posledice. 

Švajcarska neće propasti, ali će je postepeno pritisnuti zastarvanje više od 100 bilateralnih sporazuma koji osiguravaju neometanu prekograničnu trgovinu, dok se Brisel drži zaveta da toj zemlji neće odobriti nikakav novi pristup njegovom tržištu bez ugovora.

Sektor medicinske tehnologije je već osetio nedostatke, budući da je ove nedelje istekao sporazum o međusobnom dogovoru o industrijskim standardima (MRA), što znači da švajcarski proizvođači "medtecha" imaju jednak tretman kao i svaka zemlja izvan EU.

Industrijsko telo Swiss Medtech objavio je da će novi administrativni zahtevi u početku koštati sektor oko 114 miliona švajcarskih franaka (127 miliona dolara), a zatim godišnje po 75 miliona franaka.

biznis, trgovina, potrošnja, platforma Foto: Shutterstock

Iako je to tek delić ukupnog izvoza vrednog 5,2 milijarde franaka, veća opasnost je u neevropskim kompanijama i novoosnovanim preduzećima koja će Švajcarsku izbegavati pri odabiru mesta svog evropskog sedišta.

"Svako ko jednostavno izjavi da su administrativni troškovi podnošljivi u potpunosti ignoriše koliko je jaka međunarodna konkurencija“, rekao je predsednik švajcarskog MedTecha Beat Vonlanthen.

Švicarski (MEM) mogao bi se suočiti s teškoćama dve ili tri godine nakon isteka MRA-a, ali izgledi za uniju električne energije i saradnju u zdravstvu već su presušili.

Swiss Mem smatra pristup bez prepreka jedinstvenom tržištu nužnim. Udruženje izvozi 80 posto svojih proizvoda, a oko 55 posto odlazi u 27 zemalja-članica EU-a.

"Hiljade visokokvalitetnih poslova u Švajcarskoj zavisi od bilateralnih aranžmana", saopštio je Swiss Mem.

Studija istraživačkog centra BAK Economics pokazala je da bi zastoji u trgovini koji su posledica tehničkih prepreka mogli smanjiti izvoz robe u sektorima, koji bi izravno kumulativno mogli da budu pogođeni sa 12 odsto pada do 2040. godine.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    28. maj 2021 | 18:03

    E bas im je lose bez EU, a ovi sto su usli u EU sve im.cveta, nisu uslovljeni sa nicim, rade, grade, ekonomija, poljoprivreda, its itd. Glupost cista. EU je najveca glupost osim za 2, 3 drzave koje ubiru maslo.

  • milanče🇷🇸

    28. maj 2021 | 19:28

    Zivim u Svajcarskoj preko 30 god i oni su protiv EU, kazu nismo ludi da im placamo abnormalne doprinose😄😄Pametni ljudi

  • Качерац

    28. maj 2021 | 18:08

    Тако раде земље које имају самопоштовање.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>