• 3

Koje suvomesnate proizvode posebno vole sportisti

Možda pomalo zapostavljena u našoj ishrani, ova vrsta mesa ponovo ulazi na "velika vrata", i to, pre svega, zbog svojih brojnih benefita po zdravlje

  • 3
šunka, pečenica

Foto: Pixabay

Za početak, iskusne kuvarice će vam reći da je suština u tome da znate kako da pripremite ćureće meso - tako da ne bude prepečeno, suvo, i da zadrži svoje nutritivne vrednosti. Slično je i sa prerađenim mesom, od kojeg kasnije dobijamo suhomesnati proizvod. Nije svaka proizvodnja ista, a kupci su sve probirljiviji.

Zahtevi potrošača menjali su se kroz godine, posebno kada je reč o suhomesnatim proizvodima. Mnogi danas odbijaju da ih koriste u svakodnevnoj ishrani, misleći da nisu dovoljno kvalitetni, i stoga je važno edukovati ih: postoje proizvodi koji prilikom fabričke obrade čuvaju svoje vrednosti i optimalan nivo proteina.

Kada se priprema suhomesnati proizvod na bazi ćurećeg, ali i svakog drugog mesa, važno je da ne sadrži previše šećera, konzervansa, nezdravih masti i natrijuma. Možda niste znali, ali ćureće meso je veoma bogato selenom - esencijalnim mineralom koji pozitivno utiče na opšte stanje našeg organizma.

Ishrana po svačijoj meri

 

Ako želite i zdravo i ukusno meso - birajte ćureće. Možete ga spremati na mnogo načina, a obiluje aminokiselinama, biološki vrednim proteinima, vitaminom B12, folatom, selenom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, fosforom i kalcijumom. Zbog svega navedenog, posebno se preporučuje sportistima i radi oporavka nakon treninga.

Kako su proteini idealan način da započnete, ali i završite dan, često jednostavnije rešenje od klasične pripreme ćurećeg mesa - jesu gotovi suhomesnati proizvodi, poput inovativnih PIK dimljenih ćurećih prsa. Možete ih kombinovati uz razne namirnice, stavljati na sendvič, u obrok-salatu, jesti samostalno uz sir i jaja, povrće.

Posebna pogodnost ćurećeg mesa je što spada u "posnija" u pogledu masti: 30 grama mesa sadrži svega 1 gram masti, i to uglavnom onih zdravijih. Sve PIK šunke poznate su po smanjenom procentu soli, te je to slučaj i sa dimljenim prsima od ćurećeg mesa. Takođe, ne sadrže pojačivače arome, gluten i soju.

To znači da ih možete konzumirati i ako imate specifičan režim ishrane, odnosno ako strogo vodite računa o dnevnom unosu kalorija: 100 grama PIK ćurećih prsa sadrži svega 2 odsto masti, a čak 19% proteina.

Ćureća PIK

Foto: Promo

U zdravom telu - zdrav duh

 

Ako profesionalni sportista "odobri" neku namirnicu, onda znajte da je ona kvalitetna. S druge strane, i oni koji se rekreativno bave fizičkom aktivnošću, ali i umnom - znaju kako da odaberu pravi obrok, koji će ih zasititi, a ujedno i podstaći nivo energije, raspoloženje, imunitet.

Ćureće meso je, slobodno možemo reći, na vrhu piramide kada govorimo o balansiranoj ishrani i stoga se posebno preporučuje onima koji vode računa o psiho-fizičkom zdravlju. U PIK suhomesnatim dimljenim ćurećim prsima i sportisti mogu nesmetano da uživaju, jer će dobiti optimalnu dozu proteina, uz nizak nivo masti.

Prednost je što se lako uklapaju u svačiji jelovnik: ako živite užurbanim tempom i imate "zbijen" raspored obaveza, evo praktičnog rešenja.

Pomešajte 100 grama PIK dimljenih prsa, iseckanih na komadiće, sa komadićima jaja, sirom, paradajzem i zelenom salatom.

Ova osvežavajuća obrok-salata je prava vitaminska bomba nakon iscrpljujućeg dana ili treninga. Ćureće meso je nutricionistički balansirana proteinska namirnica, koja se lako kombinuje sa sezonskim povrćem i začinima. Ono je, jednom rečju, super hrana koju možete konzumirati bez griže savesti i razmišljanja kad ste je pojeli i sa čim.

Ćureća PIK

Foto: Promo

Od očuvanja mišićne mase do zdravlja srca

 

Zahvaljujući sastojku triptofan, koji je u stanju da podstakne proizvodnju hormona sreće serotonina, redovna konzumacija ćurećeg mesa može pozitivno uticati na raspoloženje i dati vam potrebnu energiju. Obrok s ćurećim mesom, kao jedan od nekoliko raspoređenih u danu, može biti minimalna dnevna doza za jačanje imuniteta, što nam je posebno značajno u periodu aktuelne zdravstvene krize.

Dokazano je da ćuretina pozitivno utiče i na očuvanje mišićne mase, štaviše, preporuka je da se ovo meso konzumira barem 4 do 5 puta nedeljno kako bi zdravlje mišića bilo unapređeno; zatim, smanjuje rizik od raka i generalno oboljenja debelog creva, sprečava anemiju i podržava rad srca.

Sportisti dobro znaju koliko je sve navedeno važno, posebno u momentima kada se telo dovodi do granice izdržljivosti. Naime, meso sa visokim procentom masti nikako ne korelira sa zdravim načinom ishrane, zbog uticaja na holesterol i eventualni razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Ćureće meso sadrži aminokiselinu arginin, za koju je, na osnovu istraživanja, dokazano da je neophodna za sintezu azot oksida, pri čemu dolazi do širenja krvnih sudova, boljeg dotoka krvi do organa i sprečavanja da se talože masne naslage na zidovima krvnih sudova.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>