• 0
 ≫ 

Gosti hrle u kafiće, ali ugostitelji sad imaju druge muke: Može li se sprečiti katastrofa u sektoru?

 ≫ 

Pre pandemije, u nemačkom ugostiteljstvu i hotelijerstvu radilo je 2,4 miliona ljudi

  • 0
sredovečne drugarice, kafa, ćaskanje, trač, mobilni telefoni razgovor

Foto: Shutterstock

Nemačka se postepeno otvara, gosti hrle u kafiće i restorane, ali je pandemija naglasila nove probleme u sektoru: male plate i dugo radno vreme, prema rečima jednog dela berlinskih ugostitelja.

Nakon sedam dugih meseci, ugostiteljski lokali u Berlinu ponovo rade, ipak, to je vlasnicima donelo novu glavobolju. Sada im ne manjka gostiju, ali fali radna snaga, tačnije konobari.

Kako piše "Financial Times", nedostatak radnika ugrožava planove o otvaranju poslovanja kod niza hotela, restorana i kafića širom Evrope. Isto je i u Velikoj Britaniji, gde trenutno nedostaje 188.000 radnika.

Postoji nekoliko teorija o novonastaloj situaciji. I druge zemlje su ublažile epidemiološke mere susreću se s raznim izazovima, ali su razlozi različiti.

Američki ugostitelji tvrde da izdašne naknade za nezaposlene ne motivišu radnike da pronađu posao, dok su, s druge strane, britanske pivnice izgubile značajan deo osoblja iz EU, posle Bregzita.

Nemački ugostitelji kažu da nije lako naći konobare i kuvare iz nekoliko razloga: oni se protežu od stranih radnika koji se još nisu vratili, preko odlaska zaposlenih u druge sektore i zabrinutosti oko daljih mera, do loših uslova.

Emili Harmon, suvlasnica berlinskog restorana Ora, kaže da verovatno ne bi ostala u branši, da nije gazda lokala. Dodatni problem je, navodi se, to što svi traže radnike u isto vreme - sada kada se sektor ponovo otvara.

Pre pandemije, u nemačkom ugostiteljstvu i hotelijerstvu radilo je 2,4 miliona ljudi. Taj broj je u septembru pao na dva miliona, pokazuju podaci udruženja Dehoga. Maltene 600.000 radnika i dalje je u programu "čekanja", a za to vreme primaju 70% plate i  lišeni su napojnica.

Kafić, kafići, Nemačka, konobar

Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, dobar deo radnika je pronašao novi posao, kako bi održali kakav-takav životni standard. Pritom, tu su i oni koji su ostali u struci, ali su profesionalnu šansu ugrabili preko granice. Neki nemački konobari i kuvari zaposlili su se u Austriji i Švajcarskoj, jer su tamo mere ranije ublažene.

Taj podatak iznela je Ingrid Hartges, generalna direktorka "Dehoga". Iako ona optimistično smatra da će se dobar deo radnika vratiti, neki ugostitelji ne računaju na to, već su se "bacili na posao".

Rodrigo Franko, vlasnik malenog paragvajskog restorana "La Despensa" u berlinskoj četvrti "Friedrichshain", kaže da je odustao od potrage za konobarima i goste uslužuje sam. Dodaje da je kvalitet kelnera, inače i pre pandemije, bio katastrofalan.

Broj oglasa za posao u ugostiteljstvu oštro je pao prošle godine, ali je u prva tri meseca skočio 22 posto, pokazuju podaci platforme za zapošljavanje "StepService". U aprilu je bilo 27 posto više oglasa na godišnjem nivou.

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>