• 11

Srbija ponovo jedna od najboljih u Evropi: Rast BDP u prvom kvartalu 1,7 odsto

"Zaista je neverovatno da, iako pandemija i dalje traje, Republika Srbija ostvaruje odlične rezultate na svim poljima i jedan je od lidera ne samo u borbi sa pandemijom, nego i u rastu BDP", rekao je Mali

 • 11
SRBIJA BDP EVROPA grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis

Foto-ilustracija: Pixabay, beo-city.com, Telegraf

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je realni rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 1,7 odsto, te da je Srbija ponovo ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o rastu bruto domaćeg proizvoda.

„Veoma smo zadovoljni rezultatima koje je danas objavio Republički zavod za statistiku (RZS), a prema kojima smo u prva tri meseca ove godine ostvarili rast BDP u iznosu od 1,7 odsto. Iako je baza od prošle godine za prvi kvartal veoma visoka i iznosila je 5,2 odsto, sada imamo bolji rezultat. Zaista je neverovatno da, iako pandemija i dalje traje, Republika Srbija ostvaruje odlične rezultate na svim poljima i jedan je od lidera ne samo u borbi sa pandemijom, nego i u rastu BDP“, naveo je ministar.

On je dodao i da je, prema trenutnoj fleš proceni Eurostata, Srbija ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o stopi rasta BDP, a izrazio je i uverenje da će tako biti i nakon objavljivanja konačnih podataka za prvi kvartal, koje će Eurostat objaviti u junu mesecu.

Ministar je podsetio i da je prema fleš proceni RZS, objavljenoj 5. maja ove godine, realni rast BDP u prvom kvartalu, u odnosu na isti period prethodne, iznosio 1,2% BDP, te da se sada, kada su objavljeni konačni podaci, vidi da je taj rast bio i veći.

Siniša Mali

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Siniša Mali je naglasio i da je industrijska proizvodnja u Republici Srbiji u aprilu ove godine veća za 33,9 odsto u odnosu na april 2020. godine, a da je u odnosu na prosek 2020. godine veća za 5,8%. Кako je dodao, industrijska proizvodnja u periodu januar - april 2021. godine, u odnosu na isti period 2020. godine, veća je za 10,1 odsto.

„Sve ovo su brojevi kojima možemo da budemo veoma zadovoljni i koji nam pokazuju da su mere ekonomske pomoći i podrške građanima i privredi, koje smo doneli u cilju ublažavanja posledica pandemije, bile dobre i da su ispunile svoju svrhu, da se sačuva privreda i da se očuva životni standard građana Srbije“, rekao je Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, kroz rast BDP otvara se i prostor za povećanje penzija i plata, čime se dalje radi na poboljšanju kvaliteta života građana Srbije.

„Ne smemo zaboraviti ni da je Srbija prošlu, 2020. godinu, završila sa jednim od najboljih rezultata u Evropi, s obzirom da smo imali najmanji pad od -1 odsto. Imali smo veoma izdašne pakete podrške građanima i privredi, uspeli smo da očuvamo proizvodne kapacitete i radna mesta, i zaista možemo da budemo ponosni na postignute rezultate“, zaključio je ministar finansija.

Video: Ovo je novo radno vreme za sve u Srbiji: Kafići i restorani mogu da rade do ponoći!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Voja

  Kakobdp raste tako i cene idu od nove godine cevi staklo gradjevinski materijal skočio 70 posto sad sve skače

  0
  0

  Podelite komentar

 • Mm

  Hahahahaha

  8
  0

  Podelite komentar

 • Gagi

  Srbija je motor razvoja evropskog kontinenta,nema nam ravnih.

  5
  8

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke