• 3

Milijarderi i prijatelji pokreću Natrium: "Taj reaktor će promeniti igru u energetskoj industriji"

Izgradnja demonstracionog postrojenja trajaće oko sedam godina

  • 3
Voren Bafet, Bil Gejts

Foto: Freepik, Tanjug/AP

Energetske kompanije kojima rukovode milijarderi i prijatelji, Bil Gejts i Voren Bafet, odabrali su američku saveznu državu Vajoming za pokretanje prvog projekta novog nuklearnog reaktora "Natrium".

Kompanija "TeraPauer", koju je osnovao Gejts pre 15 godina, i elektroenergetska kompanija "PasifiKorp", u vlasništvu Bafetovog investicionog fonda "Berkšir Hatavej", saopštile su u sredu da bi tačna lokacija demonstracionog postrojenja trebalo da bude objavljena do kraja godine.

Mali napredni reaktori, koji rade na različita goriva, smatraju se ključnom tehnologijom bez ugljenika, koji mogu predstavljati dopunu izvorima energije poput vetra i sunca, u trenutku kada države teže smanjenju emisija koje uzrokuju klimatske promene.

- Mislimo da će ''Natrium'' promeniti igru u energetskoj industriji - rekao je Gejts na konferenciji za medije, povodom pokretanja projekta u Šajenu, glavnom gradu Vajominga. "Ovo je naš najbrži i najjasniji put ka tome da postanemo negativni na ugljenik", nadovezao se guverner Vajominga, Mark Gordon.

Projekat sadrži brzi reaktor hlađen natrijumom od 345 megavati, sa skladištem energije na bazi soli, što bi moglo povećati snagu sistema na 500 MW. Kompanija "TeraPauer" je prošle godine saopštila da će postrojenje koštati oko milijardu dolara.

Američko ministarstvo energetike je prošle godine dodelilo Gejtsovoj kompaniji "TeraPauer" 80 miliona dolara početnog finansiranja za demonstriranje tehnologije "Natrium", dok je buduće godine opredelilo dodatna sredstva u skladu sa odobrenjima Kongresa.

Predsednik i izvršni direktor "TeraPauer", Kris Levesk, izjavio je da će izgradnja demonstracionog postrojenja trajati oko sedam godina. "Ova vrsta čiste energije nam je potrebna na mreži u 2030-im godinama", rekao je on novinarima.

Video: Ovo su pet najskupljih razvoda ikada

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Auuuu

    3. jun 2021 | 14:16

    Koliko ovi misle da ce ziveti?

  • Zuzu

    3. jun 2021 | 16:09

    Dva demona na istom poslu.

  • Roki

    3. jun 2021 | 20:38

    A mi pravimo Obrenovac 2i kaže reformišemo se 😂😂😂 do 2354godine ovim tempom svinjar Miloš Obrenović napravio državu i dobio ferman iz Istanbula za 15god nepismen a dosadašnji doktori nas vratili u pećinu 😂😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>