• 0

Šta čeka poreske oaze nakon istorijske odluke G7? Francuska odlučna da stopa bude još veća

Porez će se ubuduće obračunavati i tamo gde gigantske firme obavljaju svoje poslove, a ne samo tamo gde su im sedišta, kako je dosad bilo

  • 0
G7 - Grupa 7

Foto: Shutterstock

Grupa G7 juče je postigla istorijski globalni dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit, kada je reč o multinacionalnim kompanijama.

Agencije su prenele da su ministri finansija Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja postigli dogovor da poreska stopa za kompanije, kao što su Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon, ne može biti ispod 15 odsto. Inače, među ovih sedam zemalja ubrajaju se SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Porez će se ubuduće obračunavati i tamo gde ove gigantske firme obavljaju svoje poslove, a ne samo tamo gde su im sedišta, kako je dosad bilo. Ranije su često svoja sedišta prijavljivale u državama sa niskim poreskim stopama i tamo selile svoje profite, iako su zaradu ostvarivale prodajom na drugim tržištima.

Kako se navodilo i juče, ovo je istorijski momenat, a oglasila se svakako i američka ministarka finansija Dženet Jelen, koja je pozdravila novu odluku o minimalnoj stopi poreza na dobit i poručila da će to biti podsticaj zemljama da se takmiče na pozitivnim osnovama.

Slične ocene dali su i drugi zvaničnici zemalja grupe G7. Sastanak ministara finansija G7 održan je uoči godišnjeg samita lidera te grupe koji će biti održan od 11. do 13. juna u Kornvolu.

Nemački ministar finansija, Olaf Šolc, potvrdio je da je sedam najvažnijih industrijskih država podržalo ovu odluku, i poručio da je to dobra vest za poresku pravdu i solidarnost, ali loša vest za poreske rajeve širom sveta.

- Kompanije više neće biti u stanju da izbegnu svoje poreske obaveze knjiženjem dobiti u zemljama sa najnižim poreskih stopama. Stabilni poreski prihodi su važni kako bi obezbedili da države mogu da izvršavaju svoje dužnosti, što će biti još potrebnije nakon pandemije kovid-19 - naglasio je Šolc.

On je uveren i da će Irska imati dobru osnovu za privlačenje investicija i radnih mesta kod stranih multinacionalnih kompanija i u okviru novih međunarodnih poreskih pravila o kojima se dogovorila Grupa 7.

gugl

Foto: Unsplash

Irski ministar finansija, Paskal Donahju, poručio je da svaki konačni dogovor o reformi globalnih pravila o porezu na dobit mora zadovoljiti potrebe i malih i velikih zemalja. Ta zemlja, inače, ima poresku stopu od 12,5 odsto. Donahju je dodao da očekuje širu raspravu o ovome u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Irsku mnogi smatraju poreskim rajem, zbog njene poreske i ekonomske politike.

Francuski ministar finansija, Bruno Le Mer, povodom sporazuma je kazao da je on tek polazna tačka i da će se njegova zemlja u narednim mesecima boriti da ta minimalna stopa poreza na dobit - bude što veća.

Italijanski ministar finansija i ekonomije, Danijele Franko, izrazio je nadu da će na finansijskom Samitu G20 u Italiji, u julu, biti postignut sličan sporazum o oporezivanju, nakon što se Grupa sedam (G7) danas dogovorila o uvođenju većih globalnih poreza multinacionalnim kompanijama.

- Verujemo da ćemo doći do sporazuma i na nivou G20 kako bi ovi stubovi postali referentna tačka za reformu globalnog poreskog sistema - rekao je Franko, a prenosi Rojters. Italijanski ministar je ukazao i da nova pravila ne ciljaju samo kompanije u digitalnom sektoru, već se odnose na sva multinacionalne firme.

Video: Ovo su pet najskupljih razvoda ikada

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke