• 2

Bezos zakazao let u svemir: "Najveća avantura, sa mojim najboljim prijateljem"

Let je zakazan za 20. jul, odnosno samo 15 dana nakon što Bezos, i zvanično, treba da podnese ostavku na mesto izvršnog direktora Amazona

  • 2
Jeff Bezos, Džef Bezos

Džef Bezos / Foto: Profimedia/Backgrid USA

Milijarder i osnivač Amazona, Džef Bezos, leteće u kosmos prvim letom raketnog broda "New Shepard", koji je napravila njegova svemirska kompanija "Blue Origin".

Let je zakazan za 20. jul, odnosno samo 15 dana nakon što Bezos, i zvanično, treba da podnese ostavku na mesto izvršnog direktora Amazona. Iz "Blue Origin"-a kažu da bi Džefu na ovom letu trebalo da se pridruži i mlađi brat, Mark Bezos.

- Od svoje pete godine sanjam o putovanju u svemir - rekao je Bezos (57) danas, oglasivši se na svom Instagramu. Takođe je napisao da upravo "20. jula kreće na to putovanje sa bratom", kako je i preneo CNN.

"Najveća avantura, sa mojim najboljim prijateljem", dodao je Amerikanac, koji je sada postao glavni rival osnivaču "Tesle", Ilonu Masku, čiji su ambiciozni planovi takođe vezani za istraživanje kosmosa, a posebno za Mars.

Ako sve bude išlo po planu, Bezos sa neto vrednošću od 187 milijardi dolara, biće prvi od "tajkuna-milijardera" koje zanima kosmos, a koji će iskusiti vožnju raketnom tehnologijom za čije potrebe su uloženi milioni.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

 

Čak ni Ilon Mask, čiji "SpaceX" pravi rakete dovoljno snažne da uđu u orbitu oko Zemlje, nije najavio planove za putovanje u svemir jednom od svojih kapsula.

Britanski milijarder, Ričard Brenson, čija je svemirska kompanija "Virgin Galactic", takođe planira da obavlja suborbitalne letove za ultrabogate i direktno se takmiči sa kompanijom "Blue Origin". On već dugo govori da će biti među prvim putnicima u svom raketnom avionu, ali se očekuje da taj let bude kasnije ove godine.

Posle šest godina opsežnog i često tajnog testiranja rakete i kapsule, nazvane "New Shepard", Bezosova svemirska kompanija je u maju najavila da se priprema za prve putnike.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

 

Iako kompanija nije objavila za koliko će prodavati redovne karte, navedeno je da će jedno mesto dobiti pobednik mesečne aukcije koja je trenutno u toku. Licitacija je dostigla 2,8 miliona dolara od danas ujutro.

"Blue Origin" je Bezos osnovao 2000. godine, a kompanija je obavila više od desetak probnih letova od tad. Mimo toga, Amerikanac, za kojeg mnogi kažu da bi bio uspešan u svemu, pokrenuo je Amazon 1994. godine, najpre kao onlajn prodavnicu knjiga, a početni kapital za to je uzeo od roditelja - 250.000 dolara.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • QQQ

    7. jun 2021 | 14:03

    U koji svemir ćete da sletite, u neku vašu pustaliju.Ajde što nas lažete nemojte bar sebe da zavaravate.Lep pozdrau svemirci.

  • Dr Toxic

    7. jun 2021 | 14:44

    E neka tamo i ostane....!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>