• 0

NIS-ova zelena strategija: 120 miliona evra za ekološke projekte

To su ulaganja samo u projekte sa direktnim ekološkim efektom

  • 0
kompanija NIS

Foto: NIS

- U narednom periodu doći će do intenziviranja projekata iz oblasti energetske efikasnosti, iz oblasti obnovljivih izvora energije, malih elektrana, razvoja pilot projekata – sve je to nova faza u razvoju NIS-a - najavio je Mihail Rjazanov, HSE direktor NIS-a, zadužen za bezbednost i zdravlje na radu i zaštitu životne sredine u intervjuu za “Energiju Balkana”, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, koji je obeležen 5. juna.

Kako navode u ovoj kompaniji, srednjoročnim planom ulaganja, od 2021. do 2023. godine na nivou celog NIS-a planirane su investicije u iznosu od 1,5 miliona evra. To su ulaganja samo u projekte sa direktnim ekološkim efektom.

- NIS je realizovao niz projekata sa direktnim i indirektnim ekološkim efektom. Najznačajnija i najveća ulaganja su bila u Rafineriji nafte Pančevo. Kompanija je u čisto ekološke projekte od 2009. godine uložila oko 120 miliona evra. Najbolji primer je projekat “Duboka prerada”, koji smo pustili u rad prošle godine, i koji će, pored efekata na samu proizvodnju tečnih goriva, imati velike ekološke benefite kroz smanjenje emisija štetnih gasova.

Kako navode u NIS-u, sam prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora znači da će Rafinerija nafte Pančevo smanjiti emisiju sumpornih oksida za 98,8%, a biće smanjena i emisija praškastih materija za 52,8%, kao i azotnih oksida za 9,8%.

 

- Izgradnja TE-TO Pančevo je naš najveći i najvažniji projekat u oblasti elektroenergetike u ovom trenutku. U njoj će se, prema rečima Rjazanova, proizvoditi električna i toplotna energija na ekološki prihvatljiviji način – iz prirodnog gasa. Ovu elektranu gradimo u saradnji sa ruskom kompanijom “Gasprom energoholding”, a puštanje u rad TE-TO Pančevo se očekuje tokom ove godine. Ona će kao energent koristiti prirodni gas, a proizvodiće toplotnu energiju za potrebe Rafinerije nafte Pančevo. Uz to proizvodiće i električnu energiju koja će biti usmerena u elektroenergetski sistem Srbije“, naglasio je Rjazanov.

Inače NIS je od 2013. godine na osam lokacija u Srbiji izgradio male elektrane na naftnim i gasnim poljima u kojima se iz gasa koji je ranije bio spaljivan na baklji zbog lošeg kvaliteta, sada proizvodi toplotna i električna energija koja se prodaje na tržištu. Ova postrojenja doprinose energetskoj stabilnosti naše zemlje dok se ujedno ostvaruje i važna ekološka korist, a to je smanjenje emisije gasova.

- Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta poslovanja NIS-a. Sada formulišemo jedan krovni dokument – Strategiju zaštite životne sredine, koja će biti deo biznis strategije NIS-a. U njoj će, praktično, biti postavljeni ciljevi u oblasti smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte. Ova strategija će definitivno uticati na naše poslovanje - zaključuje Rjazanov, i naglašava da će i u narednom periodu fokus biti na unapređenje HSE pokazatelja u kompaniji, jer to znači veću bezbednost za zaposlene i saradnike, kao i dodatnu brigu za zaštitu životne sredine.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>