• 3

Koje strategije koriste najbogatiji da izbegnu plaćanje poreza?

Bogatstvo 25 najbogatijih Amerikanaca skočilo je za 401 milijardu dolara od 2014. do 2018. godine

  • 3
džef bezos, amazon, milijarder, Elon Musk

Ilon Mask (levo) i Džef Bezos / Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD, Džo Bajden, suočen je sa pozivima da uvede porez na bogatstvo nakon izveštaja prema kojem su najbogatiji američki direktori, uključujući osnivača "Tesle", Ilona Maska, i čelnika Amazona, Džefa Bezosa, izbegavali da plaćaju porez na dohodak, pojedini i tokom nekoliko godina.

Neprofitna organizacija za istraživačko novinarstvo, "Pro Publika", objavila je da njeni nalazi pokazuju da su iznosi njihovih poreskih obaveza bili izuzetno mali u odnosu na ogromno bogatstvo i drugu imovinu koju poseduju, navodi se u prilogu britanske "Skaj Njuz" televizije.

Prema računici te organizacije sa sedištem u Njujorku, bogatstvo 25 najbogatijih Amerikanaca skočilo je za 401 milijardu dolara od 2014. do 2018. godine. Prema nalazu "Pro Publike", oni su u tom periodu platili savezni porez na dohodak u iznosu od 13,6 milijardi dolara, što čini 3,4% od sume za koju je povećano njihovo ukupno bogatstvo.

Nizak iznos plaćenih poreza svodi se na korišćenje poreskih strategija koje su potpuno legalne, napominje "Skaj". Mere za izbegavanje poreza mogu da uključuju smanjenje poreske osnovice po osnovu dobrotvornih priloga ili neprimanja plate, za koju poreska stopa ide do 37 posto, pri čemu umesto toga - profitiraju uglavnom od prihoda od investicija za koje je uobičajena niža stopa od 20 procenata.

U izveštaju se navodi da Bezos uopšte nije plato porez na dobit 2007. i 2011. godine, a Mask nije platio 2018. Bezos i Mask su među trojicom najbogatijih ljudi sveta. Plaćanje su izbegli i Majkl Blumberg, Karl Ajkan, Džordž Soroš.

Autori studije ocenjuju da ta praksa "razara temelje američkog poreskog mita - da svi plaćaju svoj deo poreza, i da najbogatiji plaćaju najviše". Inače, kako smo nedavno pisali, Bajden je početkom meseca odustao od povećanja poreza na dobit, a Mask je tokom 2020. bio zvanično najmanje plaćeni CEO.

Video: Od ponoći počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari