• 0
 ≫ 

Važne vesti za naše ljude koji žive preko: Jedna uredba prestaje da važi, a kakva je nezaposlenost?

 ≫ 

Martin Koher u narednom periodu ne očekuje dalja veća smanjenja broja nezaposlenih

  • 0
beč

Foto: Ahmad Tolba

Popuštanje epidemioloških mera podstaklo je austrijsku privredu, a tako i smanjenje broja nezaposlenih, kojih trenutno ima 375.500. To je 15.405 nezaposlenih manje nego prošle nedelje, saopštilo je Ministarstvo rada Austrije.

Ministar rada, Martin Koher, ukazao je da je razvoj na tržištu rada jasno bolji nego što se očekivalo. On je naglasio da je nivo nezaposlenosti i dalje previsok, i da je trenutno oko 30.000 nezaposlenih više nego pre krize.

Što se tiče rada na skraćeno vreme, i dalje je oko 311.000 zaposlenih pogođeno tom merom. Koher u narednom periodu ne očekuje dalja veća smanjenja broja nezaposlenih, već konstatan razvoj s blago opadajućom tendencijom.

Nivo nezaposlenosti, kako je kazao, trenutno se nalazi na onom od 2005/2016. godine. Mimo toga, od kraja juna pripadnici rizičnih grupa u Austriji ponovo će morati da rade na svom radnom mestu, jer ističe mera koja ih je štitila od zaraze na poslu.

Od maja 2020. godine u Austriji su osobe s povišenim zdravstvenim rizikom bile oslobođenje od odlaska na posao. Krajem juna ova uredba prestaje da važi, saopšteno je iz Ministarstva rada i Ministarstva zdravlja.

Ta uredba, kako je ukazano, usled opadajućih brojeva zaraženih i sve većeg broja imunizovanih, neće biti produžena. Planirano je da Ministarstvo zdravlja izradi novu uredbu koja će omogućiti da, u slučaju potrebe, ponovo bude moguće oslobođenje od odlaska na posao pripadnika rizične grupe.

Video: Vučić: Prosečna plata u martu 555 evra, to smo čekali

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>