• 1

SAD pumpaju 190 milijardi dolara u tehnologiju. Iz Kine poručuju: Sami ste sebi najveći neprijatelj

Predlog zakona sadrži niz drugih odredbi koje su vezane za Kinu, a među kojima je i zabrana preuzimanja aplikacije društvene mreže TikTok na vladinim uređajima

  • 1
SAD, Kina

Foto: Shutterstock

Senat američkog Kongresa odobrio je, sa 68 glasova "za" i 32 "protiv", obiman zakonski paket, težak više od 190 milijardi dolara. Čemu je namenjen?

Jačanju sposobnosti zemlje da konkuriše kineskim tehnologijama.

Opredeljenost za zauzimanje "tvrde linije" u odnosima sa Kinom jedna je od retkih stvari oko koje su saglasne dve stranke u duboko podeljenom američkom Kongresu, koji, uz tesnu većinu, kontrolišu demokrate predsednika Džoa Bajdena, navodi Rojters.

Zakonom se, pored 190 milijardi dolara za jačanje američke tehnologije, predviđa zasebno odobravanje 54 milijarde dolara troškova za povećanje proizvodnje i istraživanja u oblasti poluprovodnika i telekomunikacione opreme, uključujući 2 milijarde dolara za proizvodnju čipova koje koriste auto-kompanije.

Predlog zakona sadrži niz drugih odredbi koje su vezane za Kinu, a među kojima je i zabrana preuzimanja aplikacije društvene mreže TikTok na vladinim uređajima, kao i blokiranje kupovine dronova koje proizvode i prodaju kompanije iza kojih, kako se navodi, stoji kineska vlada.

Pored toga, predviđa se omogućavanje tajvanskim diplomatama i vojnim predstavnicima isticanje zastave i nošenje uniforme dok su na službovanju u SAD. Takođe se predviđa uvođenje novih obavezujućih sankcija prema kineskim entitetima, koji se povezuju sa sajber napadima u SAD ili krađom američke intelektualne svojine od američkih firmi.

Europe Tech Regulation

Foto: Tanjug/AP

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije.

Kineski parlament izrazio je "snažno ogorčenje i odlučno protivljenje" donošenju takvog zakona u SAD. U saopštenju kineske skupštine se navodi da američki zakon pokazuje "paranoičnu iluzornu želju da bude jedini pobednik" i da iskrivljuje izvorni duh inovativnosti i konkurentnosti.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo danas SAD da obustave donošenje takvog paketa zakona. "SAD ne bi trebalo da se prema Kini ponašaju kao prema izmišljenom neprijatelju", izjavio je Vang Venbing, portparol Ministarstva spoljnih poslova, dodajući da su one same sebi najveći neprijatelj.

Dodao je da Peking apeluje na Vašington da zauzme ispravan stav i izbegne dalje narušavanje ukupnih kinesko-američkih odnosa i saradnju u važnim oblastima. Navedeni američki Nacrt zakona mora da prođe i u Predstavničkom domu, da bi bio poslat Bajdenu na potpisivanje.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>