• 0

"Nema biznisa kojem ne treba digitalizacija": Čadež kaže da Srbiju na tom putu čeka još dosta rada

Naglašava da je digitalna transformacija odavno počela i da ne postoji više nijedan segmet koji nije zahvatila, od pekara do najvećih industrijskih korporacija

  • 0
Digitalna tranformacija

Foto: Freepik

- Digitalna tranformacija privrede je uveliko u toku, a u Srbiji najveće interesovanje za digitalizaciju vlada u sektorima kao što su trgovina, turizam i ugostiteljstvo, dok je taj proces kompleksan u metalskoj industriji i poljoprivredi - izjavio je predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež.

Govoreći na onlajn skupu "Digitalizacija u industriji", u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore (AHK), Čadež je kazao da je "pred srpskom industrijom puno posla u oblasti digitalizacije".

On je izneo podatke da je samo 12,6 odsto preduzeća u Srbiji iz prerađivačkog sektora uvelo tehnologije industrijskih robota, da je 31,6% uvelo tehnologije računarom, podržano planiranjem i upravljanjem proizvodnje, kao i da samo 2,8 odsto preduzeća iz prerađivačkog sektora primenjuje nanotehnologije u proizvodnim procesima.

Naglašava da je digitalna transformacija odavno počela i da ne postoji više nijedan segmet koji nije zahvatila, od pekara do najvećih industrijskih korporacija.

- Ne postoji posao ili biznis koji možete da zamislite, a da ne razmišljate o transformaciji proizvodnih procesa, prodaje, marketinga i svega onoga što čini vaš posao - rekao je Čadež.

Ističe da PKS upravo digitalizaciju industrije vidi kao najveći izazov, zbog čega je još pre tri godine, uz podršku GIZ-a, AHK-a i ostalih kompanija, osnovala Centar za digitalnu transformaciju. "Time smo, na neki način, postali hab za digitalnu transfromaciju malih i srednjih preduzeća", rekao je Čadež.

Najpre je, kaže, započet projekat koji je obučavao zainteresovane za digitalne konsultante, a koji su kasnije pružali svoje usluge kompanijama. Dodaje da se taj projekat pokazao kao veoma važan segment u radu s kompanijama koje do sada nisu imale mogućosti da dođu do IT rešenja.

Ističe da je Centar za digitalnu transformaciju i Ministarstvo privrede prepoznalo kao partnera u sprovođenju mera za unapređenje digitalizacije industrije proizvodnje. "To nam je veoma važno, jer na taj način naše članice i kompanije mogu da utiču na neke odluke vlade i daju predloge kako privredi može da se pomogne", rekao je Čadež.

PRIVREDNICI VAKCINACIJA CADEZ VAKCINACIJA PRIVREDNIKA IZ REGIONA

Marko Čadež / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Trenutno, kaže, PKS u saradnji sa GIZ-om radi na portalu za razmenu baze znanja, a koji će "omogućiti malim i srednjim preduzećima u Srbiji da brže dolaze do implementacije IT rešenja u svojim kompanijama". Takođe, dodaje, sa GIZ-om se radi i na osnivanju Digitalne akademije koja će biti namenjena vlasnicima i direktorima malih i srednjih preduzeća.

- Zanimljivo je i da je PKS u okviru Evrokomore dobila važnu ulogu da vodi digitalnu mrežu Eurokomore i da radi na razvoju Digitalne akademije te komore - rekao je Čadež. Ističe da u Srbiji postoje dobri primeri fabrika koje koriste industiriju 4.0, ali da je pred domaćom industrijom još puno posla u tom smeru.

Na tom putu je, kaže, važno i povezivanje nauke i privrede, kao i uvođenje inovativnih predmeta i dualnog obrazovanja u srednje i više školstvo, kako bi u Srbiji bila razvijena pametna radna snaga.

Video: Čadež na e-trotinetu stigao u Palatu Srbije: Za manje zagađenja vazduha i više biciklističkih staza

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>