• 0

Skandal "Dizelgejt" je napravio pometnju u auto-svetu: Folksvagen konačno postigao nagodbu

Kompanija je zaključila da je Vinterkorn prekršio svoju dužnost

  • 0
Volkswagen ID.3 VW ID.3 / Foto: Volkswagen

Nemački proizvođač automobila, Folksvagen (VW), saopštio je danas da je sa bivšim čelnicima kompanije, uključujući bivšeg izvršnog direktora Martina Vinterkorna, postigao nagodbu od 288 miliona evra u vezi sa skandalom"dizelgejt".

Na ime nagodbe, iz Folksvagenovog programa osiguranja od odgovornosti direktora i zvaničnika biće isplaćeno oko 270 miliona evra, a u to je uključeno i poravnanje sa bivšim direktorom Audija, Rupertom Štadlerom, preneo je Rojters, dodajući da nagodba još treba da bude odobrena na godišnjoj generalnoj skupštini kompanije, 22. jula.

Folksvagen je krajem marta saopštio da će tražiti odštetu od Vinterkorna i Štadlera zbog kršenja dužnosti vođenja brige prema zakonu o akcijama korporacije. Kompanija je zaključila da je Vinterkorn prekršio svoju dužnost, jer nije u potpunosti i dovoljno brzo razjasnio okolnosti u vezi sa upotrebom nezakonitog softvera u nekim dizelim motorima prodatim na tržištu Severne Amerike, između 2009. i 2015. godine.

Kao deo dogovora, Vinterkorn i Štadler platiće 11,2 miliona evra, odnosno 4,1 milion evra. Bivši član Upravnog odbora Audija, Štefan Knirš, pristao je da plati milion evra, a bivši član Upravnog odbora Poršea, Volfgang Hac - 1,5 miliona evra, saopšteno je iz nemačke kompanije.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>